Grad Trebinje finansiraće treću vantjelesnu oplodnju, najavio je gradonačelnik Luka Petrović. To je obradovalo Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Bebe", čijih 17 članova čeka treću vantjelesnu oplodnju.

beba vantjelesna oplodnja rs

Fond zadravstvenog osiguranja u cjelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, od 41. do navršene 42. godine Fond finasnira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove.

Gradonačelnik Trebinja pozvao je sve porodice koje imaju ovaj problem da se jave u Gradsku upravu.

Poručuje da će troškove treće vantjelesne oplodnje snositi Grad Trebinje.

- Koliko sam upoznat u Trebinju ima 17 takvih slučajeva i mi smo spremni da isfinansiramo svaki taj slučaj. Razlog za to je jednostavan- Udruženje "Bebe" uspjelo je kroz svoj aktivizam da se svake godine u Trebinju rodi 25 beba, a to je jedan razred na nivou godine - rekao je gradonačelnik Luka Petrović.

Petrovićevo obećanje unijelo je sreću u mnoge trebinjske domove. Jedan od njih je i dom Stajića. Dvadeset godina su u braku. Iza sebe imaju tri neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje. Nezaposleni su i uz to i podstanari. Novac za još jedan pokušaj nemaju. Obećanje gradonačelnika Trebinja dalo im je novu snagu.

- Još nam jedino to preostaje. Gradonačelnik nam je kroz svoje obećanje dao veliku nadu. Nadamo se da ćemo i mi postati roditelji, da nas neće prevariti i da će to obećanje ispuniti - kaže Marija Stajić.

Dunja i Jovo Čičković su nakon 12 godina braka i tri nesupjela pokušaja vantjelesne oplodnje prije pola godine uspjeli da dobiju svoju Teonu, kako kažu, svoju sreću i smisao postojanja.

Vijest o trećoj besplatnoj vantjelesnoj oplodnji obradovala ih je. Nadaju se, kažu, da će zahvaljujući tome i u druge domove ući radost koja je stigla u njihov.

- Puno bi značilo bračnim parovima koji su godinama u velikim kreditima da odu na tu vantjelesnu oplodnju - kaže Dunja

Snažana Misita ističe da je puno žena u 40-tim godinama, koje ne mogu puno da čekaju i koje su već trebale otići na vantjelesnu oplodnju.

Misita vjeruje da će realizacija obećanja trebinjskog gradonačelnika Luke Petrovića početi uskoro. Inače, Udruženje "Bebe" broji 180 članova i do sada ima 74 bebe. Prinove očekuju i tokom ove godine.