Nakon postrojavanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka po naređenju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića u aktivnostima tokom obilježavanja Dana Republike Srpske juče u Banjaluci, za N1 je iz Ministarstva odbrane BiH danas potvrđeno da je pokrenuta istraga o učešću pripadnika Oružanih snaga.

oruzane snage bih

"Crtom zapovijedanja i ostalim funkcionalnim nadležnostima u obrambenom sistemu istraga je pokrenuta, o detaljima ne možemo komentarisati do okončanja iste", saopštili su za N1 iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, iz Ministarstva odbrane BiH juče su saopštili da nisu izdali naređenje za učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima u Banja Luci 9. januara 2017 godine.

"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas (9. janauara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", navodi se u jučerašnjem saopštenju.

I iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića juče je saopšteno da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi sa angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, te Pravilnikom o pukovima i Pravilnikom o svečanostima i ceremonijama.