Građani Repubike Srpske su humanitarni broj 1412 pozvali više od 68.400 puta tokom sedme donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je održana u Banjaluci, a čiji prihod je namijenjen izgradnji Centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete".

donatorsko vece

Humanitarni broj 1412 i dalje ostaje aktivan, a tačan iznos sredstava prikupljenih u sinoćnjoj humanitarnoj akciji, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika, trebalo bi da bude objavljen tokom današnjeg dana.

Iz kabineta predsjednika Srpske za izgradnju Centra izdvojeno je 700.000 KM, a iz Vlade Srpske 50.000 KM, tako da je do potrebnog iznosa od 1,3 miliona KM preostalo da se prikupi još 550.000 KM.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je povodom humanitarne večeri da Srpska ne treba da izgubi svoju humanu dimenziju, te da treba se okrene i uvijek iznova pogleda ljude kojima je pomoć potrebna.

"Ne smijemo prestati biti ljudi koji pomažu drugima jer za to smo i stvoreni", istakao je Dodik i zahvalio svima koji su večeras izdvojili vrijeme da budu humani, te pozvao sve da nastave pomagati svima, bez obzira na naciju i vjeru.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković rekla je da će izgradnja Centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete" promijeniti život djeci sa poteškoćama u razvoju, kao i njihovim roditeljima.

Zemljište za izgradnju Centra obezbijedio je grad Banjaluka na Kočićevom vijencu, a cilj je da to postane ustanova od republičkog i regionalnog značaja koja će raditi na prevenciji, dijagnostici i rehabilitaciji djece sa teškoćama u razvoju i biti podrška roditeljima.

Humanitarnoj večeri prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri Srpske, brojne poznate ličnosti iz javnog, političkog, privrednog, diplomatskog, kulturnog, sportskog i drugih sfera života Srpske, BiH i regiona.

Na banjalučkom Trgu Republike održan je humanitarni koncert domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda, među kojima su bili Lukijan Ivanović, Nikola Rokvić, Željko Vasić, "Leksington bend", Dragana Mirković, "Miligram", "Riblja čorba" i Željko Joksimović.

Na prošlogodišnjoj šestoj donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima prikupljeno je 820.000 KM.