U skladu sa članom 2. i 3. Zakona o praznicima Republike Srpske („Sl.Glasnik RS“ br. 43/07) republički praznik je Nova godina, koja se praznuje u nedjelju (1.1.2017.godine) i ponedjeljak (2.1.2017.godine), te su to neradni dani.

neradni dan

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Istoimenim Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu.

U skladu sa članom 7. Zakona o praznicima Republike Srpske, vjerski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta 6.1.2017.godine (petak) i 7.1.2016.godine (subota).