U Gradskoj biblioteci u Trebinju, SPKD “Prosvjeta” - Gradski odbor Trebinje, organizovalo je manifestaciju “Rusiji s ljubavlju iz Republike Srpske” – izložbu bista Vladimira Vladimiroviča Putina i Nikolaja drugoga Aleksandroviča Romanova.

izložba

Na početku programa ličnost i djelo Svetog cara Nikolaja drugog Romanova predstavila je profesor srpskog jezika i predsjednik Književnog udruženja “Susret” Milana Babić.

Potom su njeni đaci (učenici OŠ “Vuk Karadžić” i Područne škole u Petrovom Polju) kazivali stihove ruskih pjesnika i čitali prepisku između cara Nikolaja drugog i kralja Aleksandra Karađorđevića, uoči Prvog svjetskog rata.

foto izložba

Na kraju učeničkog programa mladi guslar Mitar Višnjić izveo je pjesmu o Svetom Nikoli Čudotvorcu.

Program je tekao spontano pa se kazivanju stihova na ruskom jeziku pridružila Ruskinja Kristina, koja je iz Herceg-Novog došla u Trebinje. Potom se kazivanju o srpsko-ruskim vezama pridružio profesor ruskog jezika Gojko Ilić.

O motivima i značaju bisti govorio je Zoran Gajić, predsjednik Udruženja srpsko-rusko prijateljstvo i jedinstvo pravoslavnih naroda.

Kako je istaknuto, u selu Ritešić u blizini Doboja započeta je izgradnja ruskog manastirskog kompleksa i ruskog etno sela sa bogatim sadržajem.

To bi bio prvi ruski duhovni svepravoslavni centar sa jednom ruskom crkvom (manastirom) i konačištem, gdje će Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda darovati dio zemljišta na kojem će biti izgrađen duhovni centar.

U njemu će biti i bista Vladimira Putina i cara Nikolaja Romanova drugog i ostalih pravoslavnih ruskih velikana, kao i  restoran cara Nikolaja Romanova, rekreativni sportski centar sa svim sadržajima, a ulice će nositi imena pravoslavnih ruskih i srpskih velikana.

izložba foto

izložba foto