U prepunoj sali Doma mladih sinoć je održano kulturno-umjetničko veče pod nazivom "Krvavi Božić mojkovački", posvećeno stogodišnjici Mojkovačke bitke i tridesetogodišnjici od smrti narodnog pjesnika Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog, učesnika bitke iz Velikog rata

krvavi bozic mojkovacki trebinje (3)

Zaljubljenici u drevni srpski instrument - gusle, bili su oduševljeni programom, jer je veče napravljeno kao vrsta poetskog recitala.

Kazivani su stihovi Hadži Radovana Bećirovića koji je napisao četiri pjesme o Mojkovačkoj bici, kao i dijelovi monologa Serdara Janka Vukotića i njegove kćerke Vasilije Vukotić - bolničarke i ratnice koju mnogi nazivaju Orleankom Mojkovačke bitke.

Tokom večeri čula se i "narikača" djevojke, koja plače za svojim poginulim momkom, a pjevana je i srpska himna o Kosovu i Metohiji - "Onamo,´namo". Cijeli program pratilo je 12 guslara Guslarskog društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković".

"Nastojali smo da na neki način gusle ponovo približimo ljudima, jer su tokom programa korišćeni i elementi pozorišta, drame, recitala i interaktivnog pristupa", rekao je Ratomir Mijanović, koji je osmisli ovaj cjelovečernji program.

Skoro sat i po su prisutni uživali u programu, a Vule Koprivica - najstariji član Guslarskog društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković", nije krio zadovoljstvo što je priređeno veče u čast Mojkovačke pitke i guslara Hadži Radovana Bećirovića.

krvavi bozic mojkovacki trebinje (3)

"U Trebinju ima guslarske snage, pameti i epske prosvećenosti da mnoge jubilarne datume obilježimo na dostojanstven način", rekao je Koprivica.

U programu su učestvovali i guslari Rajko Milojević, Jugo Ilić, Vladan Perović, Mirko Vuković, Dragan Šaraba, Veso Deretić, Risto Lečić, Nešo Milanović, Zdravko Kovač, MitarVišnjić.

Stihove su recitovale Lana Ivković, Kristina Kuljić i Zorana Ljubibratić iz GKUD" Alat Svislajon", dok je Lazar Ambulija kazivao stihove pjesme "Obilića poljana".

Organizator večeri bilo je Guslarsko društvo "Vojvoda Nedeljko Vidaković" iz Trebinja.

krvavi bozic mojkovacki trebinje (3)