UŠTEDE SE NEĆE SPROVODITI PREKO RADNIKA – Sindikalci RiTE „Gacko“ i „Ugljevik“ neće ni da čuju za SMANJENJE plata

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 18. 11. 2016. - 17:31h

Smanjenje plata i drugih naknada radnicima elektro-energetskog sektora o kojima su na nedavnom sastanku raspravljali predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović i resornim ministrom Petrom Đokićem, izazvale su ogorčenje i revolt među radnicima rudnika i termolektrani „Gacko“ i Ugljevik“.

te gacko

Žalosna je i sramna i sama ideja da se na ovom sastanku raspravljalo o umanjenju primanja, odnosno plata i drugih naknada radnicima zaposlenim u elektro-energetskom sektoru, navode u sindikalnim organizacijama ova dva giganta.

„U prilog ovoj konstataciji ide i najava da će se na sjednici Kolegija direktora ERS, koji je najavljen za sljedeću sedmicu, na dnevnom redu naći i smanjenje plata zaposlenim u Elektroprivredi„, kaže se u saopštenju sindikata dva preduzeća.

Kao legalno izabrani i legitimni predstavnici radnika, predstavnici sindikata tvrde da neće dozvoliti umanjenje dostignutog nivoa plata i drugih naknada radnicima, uz napomenu da je uštede moguće izvršiti na puno drugih načina.

„Oni koji planiraju smanjenje bruto mase za primanja zaposlenim u ERS-u, oglušili su se do sada bezbroj puta na stavove sindikata da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje, koje je naročito izraženo u posljednjih nekoliko godina“, kažu u sindikatima.

Predstavnici sindikata upozoravaju uprave svojih preduzeća i Elektroprivrede Republike Srpske, kao i resorno ministarstvo i Vladu RS, da odustanu od najave smanjenja ličnih primanja zaposlenim u ERS, jer će se u suprotnom suprotstaviti provođenju ove ideje u skladu sa zakonskom regulativom.

„Smatramo da niko nema pravo da gazi prava naših radnika od kojih većina radi u teškim uslovima rada, u svim vremenskim prilikama i neprilikama, neki čak i životno ugroženi, radeći prekovremeno i noću – a proizvodeći i održavajući ovaj sistem i Republiku Srpsku“, navode ogorčeni sindikalci.

Oni su pozvali predstavnike Vlade na sastanak sa radnicima dva preduzeća.

Komentari

Dosta ste i lelemudali primajuci nerealno velike plate u odnosu na slicne poslove sa mnogo manjim koeficijentima. Doduse najprije treba dati degenek onima koji su dali tu ideju, njima smanjit za 70% plate jer su to neradnici, a onda krenuti dalje…

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja