Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić potvrdio je da je kineska kompanija za proizvodnju medicinske opreme i aparata "Mindrej" zainteresovana da u Srpskoj izgradi proizvodni pogon, piše "Glas Srpske".

mindrej-fabrika-srpska

Bogdanić, koji se nedavno vratio iz Kine, navodi da je okolina Banjaluke trenutno najlogični izbor za taj posao, ali da će kineskim ulagačima, koji bi trebalo da posjete Srpsku do kraja mjeseca, biti predložena i Bijeljina sa aspekta blizine Beograda i tržišta Srbije.

On je istakao da je i sa kompanijom za proizvodnju medicinske opreme "Sinefarm", koja se bavi i investiranjem u oblasti zdravstva, potpisan protokol o saradnji. Taj dokument se, kako je istakao Bogdanić, odnosi i na izgradnju bolnice u Doboju, što bi trebalo da počne u periodu do godinu dana.

"Slijedi izrada idejnog projekta na osnovu kojeg će biti raspisan međunarodni tender. Potom ćemo dogovoriti način finansiranja i obezbijediti novac, a sve će biti realizovano po sistemu ključ u ruke - od projektovanja, gradnje i opremanja, do edukacije kadra", rekao je Bogdanić za "Glas Srpske".

On je dodao da su kineski partneri zainteresovani za saradnju u farmaceutskoj industriji, isporuku medicinske opreme, finansijsku podršku Fondu zdravstva, privatno javno partnerstvo i ulaganja u rehabilitacione centre, banje, kao i gradnju centra tradicionalne kineske medicine.

Bogdanić je rekao i da su medicinski stručnjaci iz Kine spremni da prihvate ovdašnje ljekare na edukaciju.

On je dodao da se čeka završetak žalbenog postupka u izboru izvođača radova za gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu kako bi se krenulo u realizaciju tog projekta.