Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da narodi u BiH mogu da nastave da žive zajedno u miru, slozi i ljubavi ukoliko smognu snage da vole i uvažavaju jedni druge.

vladika grigorije

"Budemo li smogli snage da volimo i uvažavamo jedni druge, dozvoljavajući drugome da sačuva osjećanje dostojanstva, različitosti i slobode, možemo da nastavimo da živimo zajedno u miru, slozi i ljubavi", rekao je episkop Grigorije u Stokholmu, gdje je održao predavanje o temi "Obnova života u donjoj Hercegovini i povratak izbjeglog naroda u Mostar i dolinu Neretve".

Što više ljubavi bude, kaže vladika Grigorije, manje će biti straha jednih od drugih i obrnuto.

Na sinoćnjem predavanju, koje je organizovalo novoosnovano udruženje Hercegovaca u Švedskoj "Sveti Vasilije Ostroški", episkop Grigorije je istakao da "nijedno stradanje ne biva zaboravljeno od svepamtećeg Gospoda".

Prisutni na predavanju imali su priliku da se kroz izlaganje vladike Grigorija upoznaju sa istorijskim presjekom života Crkve i srpskog naroda na prostoru Hercegovine od drevnih vremena do danas.

Propovjed Apostola Pavla, postapostolski period, kirilometodijevska misija, svetosavsko uspostavljanje Episkopije humske, period turskog ropstva, pojava velikih jeraraha koji su predvodili narod, kao što je bio i Sveti Vasilije Čudotvorac, kao i opsežan dio izlaganja posvećen životu Crkve u neretvanskom kraju od 18. do 21. vijeka zainteresovali su sve prisutne.

Naročit osvrt na stradanje srpskog naroda pod Otomanskim carstvom, Austrougarskom monarhijom i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i patnje i progonstva u posljednjem građanskom ratu, te razaranje drevnih i veličanstvenih bogomolja kao što su Manastir Žitomislić i Saborni hram Svete Trojice u Mostaru dali su poseban ton ovom izlaganju i pretvorili ga u živ dijalog između predavača i slušalaca.

Episkop Grigorije je propovijed završio ohrabrujućom porukom vaskrsenja, naglasivši da nijedno stradanje ne biva zaboravljeno od strane svepamtećeg Gospoda.

Vladika je na kraju predavanja odgovarao na pitanja velikog broja prisutnih.

Kao simbol pobjede dobra, vladika je poručio da, uzdajući se u milost Božiju i pomoć dobrih ljudi, očekuje konačnu obnovu Sabornog hrama u Mostaru i da se kao idealan datum nameće 2019. godina u kojoj će biti proslavljen jubilej 800 godina od osnivanja Episkopije humske.

Predavanju, kojem su prisustvovali slušaoci iz Švedske, Jerusalima i Sirije, prethodio je susret vladike Grigorija sa Njegovim preosveštenstvom vladikom britansko-skandinavskim Dositejem.

U okviru četvorodnevne posjete Eparhiji britansko–skandinavskoj, planirano je da se danas, drugog dana boravka u Stokholmu, vladika Grigorije sastane sa NJegovim preosveštenstvom episkopom Sirijanske pravoslavne crkve Benjaminom u Sodertelju, gdje će večeras razgovarati sa članovima Srpskog kulturnog društva.