Medvjedi haraju trebinjskim pčelinjacima

Izvor: nezavisne.com Foto: nezavisne.com
TREBINJELIVE 04. 11. 2016. - 22:24h

Medvjedi su u posljednjih desetak dana u nekoliko trebinjskih sela bukvalno poharali pčelinjake, nanijevši domaćinima štetu koja se mjeri hiljadama maraka.

medvjed

Najgore je prošao pčelinjak u selu Parojska Njiva, zaselak Bratljevina, u regiji Trebinjska brda, gdje je kod domaćina Mirka Milojevića gotovo uništio pčelinjak i počinio štetu od 5.000 do 10.000 maraka, što će zavisiti od toga da li će se neke košnice moći popraviti.

Sve se, kaže Mirko, dešavalo u nekoliko posljednjih oktobarskih dana, kada je obišao pčelinjak i pronašao bukvalno razorene košnice na kojima su bili očigledni tragovi medvjeđih šapa i kandži, a razbacanih košnica i ramova je našao i čak oko 200 metara daleko od pčelinjaka.

Pčelinjak je bio ograđen betonskim zidom i električnom čuvaricom, ali to nije smetalo medvjedu da uđe i nekoliko puta izađe van pčelinjaka, jer su mnogi ramovi nađeni van pčelinjaka, tako da se pretpostavlja da je medvjeda bilo i više ili je bila u pitanju ženka koja je van ograđenog dijela iznosila med mladuncima koji su vjerovatno čekali van ograde.

„Mi smo izašli na teren i uvjerili se da je potpuno uništeno 18 košnica i tri nukleusa“, kaže referent u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu Jovo Runjevac.

Samo dva dana nakon Milojevića, u istoj regiji Trebinjska brda, ali u selu Jabuka, kod domaćina Pera Ljubenka je medvjed koji je provalio u pčelinjak uništio devet košnica, a svaka je imala po dvadeset ramova punih meda.

Medvjed je i u ovom pčelinjaku provalio na jednom mjestu ne libeći se trostrukog pojasa žice i električne čuvarice. Zanimljivo je da su oba ova pčelara na Trebinjskim brdima pčelinjake bili opasali električnim čuvaricama, ali medvjedima sa debelom kožom to očigledno nije predstavljalo veliku prepreku.

U istom ovom periodu, krajem oktobra, medvjed je na sličan način provalio i u pčelinjak koji je bio ograđen bodljikavom žicom vlasnika Milana Jankovića, u selu Dubočani, koje se nalazi na drugom kraju trebinjske opštine. Tamo je razbacao četiri košnice, a šteta je već procijenjena na blizu 1.000 maraka.

I lovci su u ovim slučajevima nemoćni, jer je medvjed zaštićena vrsta čiji je eventualni odstrijel ograničen sa bezbroj uslovljavanja, a trebinjski domaćini sve više strahuju, jer se u posljednjim godinama u potrazi za hranom divlje životinje sve češće slobodno spuštaju do samih sela.

TAGOVI:

Komentari

Bit će oštra zima cuvaj te se hijene

Odgovori

Ali kad se medo primakne….a nema drzave ni. nema zakona…..onda ga zadavis golim rukama…ko onaj na Cemernu… i ne odgovaras nisra…. i jos ako imas crcenu knjizicu… ihhhhh

Odgovori

Blaza da angazuju plate i mirna Backa.Sud ih ne moze goniti kao nekad davno bugojance.

Odgovori

ljepše je medvjedima iznositi hranu na određeno mjesto u šumi, kad su siti neće u štetu a i mi zadovoljni jer smo učinili dobro djelo, moramo živjeti u simbiozi sa životinjama

Odgovori

Sad cete zivjeti u simbiozi al sa amebama…. I to crvenim…..sretnoooooo

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja