U mjestu Skočigrm, od Trebinja prema granici sa Crnom Gorom, pronađeno je 130 bojevih, neoštećenih i neobezbijeđenih mina bez upaljača, na lokaciji gdje je Kanadski internacionalni deminerski korpus vršio obuku pasa za otkrivanje eksploziva, potvrdio je Srni Koordinator za deminiranje u gradu Trebinju Milan Pamučina.

policija

On kaže da su mine neoštećene i da se bukvalno gazi po njima, te da je jedan broj njih ukraden, dok su neke iskopale divlje svinje i nalaze se na površini.

"To je prostor gdje se djeca igraju i veoma je rizično", kaže Pamučina i dodaje da pregledaju površinu od oko četiri hektara.

On ističe da mine po otkopavanju pregleda policija, nakon čega se transportuju na uništenje na poligon u Kalinovik.

"Od 15. aprila od kada akcija traje pregledali smo 25.000 metara kvadratnih zemlje, a još je ostalo nepregledano 15.000 metara kvadratnih", napominje Pamučina i dodaje da se ne zna koliko mina ima još na neistraženom terenu.

Osim mina, na ovom lokalitetu nalazi se eskploziv od 200 i 500 grama.

Akciju sprovodi Republička uprava Civilne zaštite A-tim u saradnji sa Civilnom zaštitom Trebinja i uz prisustvo policije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje.

Nadležni kažu da je na Skočigrmu obuku pasa za otkrivanje ekploziva, osim kanadskog tima, vršilo više firmi koje su, nakon što su 2013. godine napustile to područje, trebalo da adekvatno obezbijede mine.