Ekspertska radna grupa Savjeta ministara BiH dala je zeleno svjetlo mišljenju o opravdanosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe u BiH, saznaje Klix.ba. marihuana medicinske svrhe

Inače, ova radna grupa, koja je formirana početkom godine kako bi dala svoj sud o opravdanosti korištenja kanabisa kod tretiranja nekoliko teških obolenja.
Krajem 2015. godine, Komora magistara farmacije Federacije BiH Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila je inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa.

Prema riječima predsjednice ove komore, Zahide Binakaj, eksperti su vlastima dali potvrdnu ocjenu opravdanosti kontrolisane medicinske upotrebe kanabisa.

- Što se tiče Komisije koja je formirao Savjet ministara Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Komore magistara farmacije Federacije BiH, ona je završila svoj dio posla i dala je zeleno svjetlo da se ide u dalju proceduru legalizacije - kazala je Binakaj.

Ona podsjeća da je komisija bila sačinjena od stručnjaka iz različitih oblasti – farmaceuta, ljekara, psihologa i pravnika iz oba entiteta i Brčko Distrikta, te da su se svi usaglasili da je korištenje kanabisa u medicinske svrhe dobra stvar, naravno – uz jasno određene indikacije.

- Što se tiče dalje procedure, sada slijedi Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine koje bi trebalo pokrenuti promenu zakonske regulative koja se dotiče prometa narkoticima - dodala je Binakaj koja je optimistična jer smatra da je pritisak pacijenata i javnosti dovoljno visok tako da bi proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno za političke uslove u BiH.

Nezvanično, Ministarstvo bezbjednosti BiH sada bi trebalo da predloži izmjenu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a vjerovatno i dio zakona koji se odnosi na rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je odgovorna za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u BiH.

Agencija sama može predlagati donošenja i izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Takođe, moguća je izmjena Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima na državnom nivou.

Medicinski kanabis, jednom kada se zakon prilagodi njegovoj legalnoj promjeni, koristiće pacijenti sa malignim oboljenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboljeli od pojedinih oblika epilepsije.