Kardiovaskularne bolesti, koje su ubice broj jedan, u svijetu godišnje odnesu 17,5 miliona života, a u Republici Srpskoj oko 7.000, istakao je nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić.

transplantacija mrtvog srca

On je novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja 29. septembra Svjetskog dana srca rekao da se najčešće radi o infarktu miokarda i infarktu mozga.

"U Republici Srpskoj svakog dana desi se četiri do pet infarkta. Posljednjih godina razvila se interventna kardiologija koja omogućava da se infarkti zbrinu što prije, odnosno u roku od dva sata i da ti pacijenti koji su imali infarkt imaju mogućnost da prežive i da održe kvalitet života, da im se ne ošteti srce i da nastave normalan život", pojasnio je Vulić.

On je poručio da se, ukoliko se ključni faktori rizika kod ovih oboljenja drže pod kontrolom, onda za 80 odsto može smanjiti i oboljevanje i umiranje od njih.

"Ključni faktori rizika su pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, ali i povišen krvni pritisak, povišena masnoća u krvi i povišen šećer u krvi, gojaznost", naglasio je Vulić.

Prema njegovim riječima, ukoliko su prisutni ovi faktori rizika kardiovaskularne bolesti se dešavaju već u trećoj deceniji.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske LJiljana Ivančić rekla je da Ministarstvo svake godine učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana srca da bi građane upoznali o postotku oboljenja od kardivaskularnih bolesti s obzirom na to da se 47 odsto ukupne smrtnosti u Republici Srpskoj odnosi na ova oboljenja.

Ona je navela da prognoze pokazuju da će do 2030. godine od kardivaskularnih oboljenja umrijeti 23 miliona ljudi, te da je cilj Svjetske zdravstvene organizacije do 2025. godine smanjiti smrtnost od ovog oboljenja za 25 odsto.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fondacija "Zdravlje i srce" i Dom zdravlja Banjaluka, organizovali su danas u Banjaluci u okviru obilježavanja Svjetskog dana srca besplatno mjerenje faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i upoznavanje o preventivnim aktivnostima.