Tokom putovanja prosječan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom.

pusenje voznja automobil

Osim što ometa koncentraciju vozača za vrijeme vožnje, pušenje je najopasnije za zdravlje upravo u automobilu, tvrdi britanski stručnjak za javno zdravlje Douglas Noble.

- U automobilu je koncentracija štetnih čestica iz duvanskogdima 27 puta veća nego u stanu, ali i 20 puta veća nego u kafićima u kojima se puši - rekao je dr. Noble.

Objašnjava kako bi auspuh spojen s unutrašnjosti automobila bio manje štetan od dima cigarete u pogledu koncentracije određenih toksičnih materija.

Brojni stručnjaci EU predlažu uvođenje zakona kojim će se zabraniti pušenje u automobilu, posebno zbog zaštite djece i trudnica kao i pasivnih pušača odnosno suvozača.

Tokom putovanja prosječan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom.To je tri puta više od dozvoljene granice u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, pokazalo je jedno škotsko istraživanje.

Ova studija je pokazala da pušači koji zapale jednu cigaretu i voze sa otvorenim prozorom, visina zagađenja prelazi dozvoljenu granicu.

NAJUGROŽENIJI SUVOZAČI I DJECA

U posebnoj su opasnosti djeca čiji roditelji puše u automobilu jer imaju slabiji imunitet, kao i ubrzaniji puls. Posljedice pasivnog pušenja kod djece su infekcije disajnih puteva i bakterijski meningitis.

Pasivno pušenje je opasno čak i ako su upaljene klime ili otvoreni prozori. Pušenje u automobilima bi trebalo zabraniti zato što ugrožava zdravlje, posebno zdravlje djece, istakli su stručnjaci.