Željko Kopanja, direktor i osnivač "Nezavisnih novina" i većinski vlasnik "Glasa Srpske", preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

zeljko kopanja

U tu zdravstvenu ustanovu dovezen je u 16.42, a srce ga je izdalo u 17.37. Bol i tuga u srcima njegovih najbližih u porodici i među saradnicima zbog takve vijesti je velika i nemjerljiva.

Kopanja, velika legenda istraživačkog novinarstva, rođen je 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom "Glasu", danas "Glas Srpske", i jedno vrijeme radio je kao novinar beogradskog nedjeljnika "Telegraf".

Odmah nakon rata, 1995. godine, osniva "Nezavisne novine" i nekoliko dopisništava širom Federacije BiH i Republike Srpske, što je u to vrijeme bilo nezamislivo s obzirom na još krhke međunacionalne odnose u državi.

Zahvaljujući svojoj uređivačkoj politici, profesionalizmu i objektivnom načinu informisanja, "Nezavisne novine" veoma brzo postaju najtiražnije novine, prepoznatljive široj publici na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Godine 1997. Kopanja, zajedno sa saradnicima uspostavlja i radio-stanicu Nes radio, koja danas ima 24-satno dnevno emitovanje, a potom sestrinsku kuću Nes Castra.

Kako bi zaokružile proizvodno-tehnološki proces i afirmisale vlastiti uređivački princip, "Nezavisne novine" 2002. godine otvaraju i vlastitu štampariju.

Zbog nepodilaženja političkim uticajima, vlasnik i osnivač "Nezavisnih novina" u godinama poslije rata počeo je da dobija prijetnje smrću, a 22. oktobra 1999. godine dolazi do atentata, kada mu je pod automobil postavljen eksploziv, te ostaje bez obje noge.

Osnivač je i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, kao što su "Ličnost godine" i Izbor najboljeg sportiste BiH, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Ostaće zauvijek upamćen kao borac za medijske slobode, objektivno i istraživačko novinarstvo, uvažen privrednik, cijenjen poslodavac i pouzdan poslovni partner.

Zalagao se za pomirenje među narodima u BiH i u regionu, za mir, ravnopravnost, za bolju budućnost.

Bio je cijenjen među predstavnicima političke, diplomatske, kulturne i svih ostalih sfera života.

Tužnu vijest o njegovoj smrti u ponedjeljak su prenijeli svi mediji u BiH i regionu. Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kćerku i majku. Rodbina, prijatelji, novinari, članovi redakcija i brojna javnost u tuzi su i bolu.

Vrijeme i mjesto sahrane Željka Kopanje biće naknadno saopšteni.