Vlada RS i Vlada Srbije zajednički organizuju sjećanje na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je prije 21 godinu život izgubilo 1.856 srpskih civila, 836 ih se i dalje vodi nestalim, dok ih je oko 250.000 prognano iz Hrvatske.

oluja

U izbjegličkom naselju Busije u opštini Zemun parastos će tim povodom biti održan večeras u 20 časova, a zatim je predviđeno obraćanje Milorada Dodika, predsjednika RS, i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, dok će dan kasnije u Sava centru Savez Srba iz regiona i Koalicija udruženja izbjeglica održati memorijalnu akademiju.

"Stradanje kroz koje su Srbi u Hrvatskoj prošli prije 21 godinu izazvano je vojno-policijskom akcijom 'Oluja', koja će u Hrvatskoj za dva dana biti slavljena kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Budući da se u službenim i državnim sjećanjima ovo stradanje ne spominje i ne nalazi svoje mjesto, svima nam je dužnost sjećanje na sunarodnike", naglasio je juče Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, nakon komemorativne sjednice u Zagrebu u sjedištu SNV-a.

Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Zagreb, naglasio je i to da ova organizacija s punim pijetetom suosjeća sa svima, Srbima, kao i Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnosti koji su u "Oluji" izgubili život, zdravlje, imovinu i domove.

"Prošlo je više od dvije decenije, ali brojni pokušaji uspostavljanja klime povjerenja u regionu nisu dali mnogo rezultata. Mi smo zabrinuti da se i ove godine, uoči godišnjice, veliča ustaštvo, podižu tenzije i raspiruje nacionalizam, dok je povratak u Hrvatsku sporadičan ili gotovo zaustavljen", upozorili su iz Komesarijata za izbjeglice Srbije, podsjećajući na nedavnu rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, poklonika ustaške ideologije, te ukidanje desetogodišnje kazne za ubistvo srpskih civila Branimiru Glavašu.

Komesarijat ističe i to da je povratak Srba u Krajinu sporadičan, da izgleda kao da hrvatska država čini sve da se on nikad i ne dogodi.

"Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske ima još njih oko 20.000", naveli su iz Komesarijata.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ocijenio je juče "da je nakon egzodusa srpskog naroda sa područja nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) uslijedio tihi egzodus, koji se događa i danas".

"Na osnovu zvanične državne statistike Hrvatske, posljednjih godina na jednu migraciju iz Srbije prema Hrvatskoj dešava se pet migracija iz Hrvatske prema Srbiji. Prema posljednjem popisu u Hrvatskoj, Srba je bilo nešto više od četiri odsto, a do sljedećeg popisa taj broj može biti samo manji", istakao je Štrbac.

Zvanična hrvatska politika vodi se podacima da je u vrijeme "Oluje" na području Krajine bilo oko 80.000 Srba, dok je iz Fonda za humanitarno pravo, ipak, naglašeno da mnogo izbjeglica "Oluje" i danas živi u kolektivnim centrima i nijedan preživjeli nema status civilne žrtve rata.

"Ko može pobiti nespornu činjenicu da je u Hrvatskoj 1995. godine izvršeno klasično etničko čišćenje Srba, na najgrublji način, uz učešće hrvatske vojske, policije, HVO-a i NATO snaga", upitao je juče Milenko Savanović, predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Kada je u pitanju obilježavanje godišnjice "Oluje", u Hrvatskoj slave ove godine u Kninu, gdje će Marko Perković Tompson održati koncert.