Akademija umjetnosti koju je u Andrićgradu osnovao proslavljeni režiser Emir Kusturica spremna je da primi prvu generaciju budućih glumaca, reditelja i kamermana, a prijemni ispiti za studente biće između 20. i 25. oktobra.

emir kusturica

"Nećemo primati previše studenata, bez obzira na to koliko to nije komercijalno izdrživo zbog toga što umjetnost ne može da se uči u učionici - ona mora da bude životni stil, mora da se pretvori u jednu vrstu komunikacije koja nije najobičnija fakultetska komunikacija", kaže Kusturica.

On je za "Politiku" rekao da Andrićgrad pruža praktično sve ono što je studentima u najznačajnijim kampusima omogućeno.

Ko god bude studirao glumu, kaže Kusturica, on će imati komunikaciju sa mnogo značajnih glumaca, ko bude radio na tonu imaće ljude koji imaju ogromno iskustvo, za kameru biće čovjek koji je snimio mnogo filmova i koji vrlo vješto reaguje na ono što reditelj od njega traži.

"Što je najvažnije, student će ponijeti našu želju da se to ogromno iskustvo prenese i da nekome bude od koristi", istakao je Kusturica.

Što se tiče profesija za koje će se školovati mladi na Akademiji, Kusturica kaže da će sve biti odvojeno, a moći će da bude i zajedno: režija, dramaturgija, kamera, montaža, dizajn tona i gluma.

Kusturica napominje da ova škola nastaje u trenutku kada se vrlo teško može definisati šta je danas film.

"Sada je veliko pitanje kako se komponuje film, odnosno napuštaju se obrasci zanata i to postaje spontano. Postaje važnije kakva je priča nego kako je nešto urađeno. Što je vrlo anahrono: ja mislim da film mora da ima svoj jezik i bez obzira na to u kojim formatima se prikazuje, a jezik se stiče učenjem zanata", dodao je Kusturica.

On je ocijenio da ovaj projekat - Akademije može mnogo da znači za ovo područje zato što je eho koji studenti šire po svijetu, ili gdje god žive, vrlo značajan, te izrazio uvjerenje da će škola rezultirati dobrim.

"Biće to škola koja ne bi smjela da iznevjeri nikoga ko u nju dođe", kaže Kusturica.

Kusturica napominje da neće biti jezičkih prepreka, da pitanje razvoja studenata nije samo pitanje učenja zanata, nego i onoga što paralelno teče uz to učenje.

"A ono što se bude dešavalo u Andrićgradu, biće izbor the best of onoga što se dešava u velikim gradovima", zaključio je Kusturica.