Ljekovita priroda: Marakuja je poznati afrodizijak iz Južne Amerike. Čaj od osušenih listova markise blagotvorno djeluje na nesanicu i epilepsiju, a preporučuje se i kao analgetik.

marakuja

Za marakuju (Passiflora edulis) Amerikanci i Britanci kažu da je voće strasti. Na latinskom je "gospodinova krunica", u Kolumbiji golupa, dok je u Indoneziji markisa... Svaka zemlja u kojoj se gaji dala joj je sopstveno ime. Ovo voće osvježavajućeg ukusa i posebne arome, najčešće se koristi za pripremu sokova i poslastica. Savršeno upotpunjava osvježavajuće voćne salate i sladoled.

Upućeni tvrde da je izvanredan afrodizijak, ali pomaže i kod nesanice, nervoze i stresa. Izuzetnu ljekovitost marakuje isticali su još južnoamerički Indijanci, a danas je najviše zastupljena u brazilskoj narodnoj medicini.

Marakuja, inače, potiče iz Južne Amerike, a danas se gaji više od 400 vrsta u svim djelovima planete gdje nema mraza. Veličinom podsjeća na kivi, ima okrugao ili jajolik oblik i zlatnožutu, zelenu, crvenu ili ljubičastu koru. Najpopularnije su zlatna i tamnoljubičasta sorta. Dok prva ima glatku i sjajnu koru i može da naraste do veličine grejpfruta, druga je mekana i smežurana, manja od limuna, ali je slađa i ukusnija.

Prilikom jela, plod marakuje se obično presjeca na pola, a zreo sadržaj vadi kašičicom. Ovo egzotično sočno voće sadrži brojne sjemenke koje su takođe jestive. Bogato je vitaminom C koji uništava štetne slobodne radikale i usporava starenje. U zavidnim količinama sadrži i važne minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Da bi plod bio slađi, trebalo bi da odstoji nekoliko dana kako bi se povećala koncetracija šećera. Posebno je ukusan u kombinaciji sa sokom od limuna i kiselom vodom. Redovno konzumiranje ovog voća stimuliše varenje.

Voće strasti posjeduje i antidepresivna svojstva, a francuski ljekari ga preporučuju osobama koje pate od postraumatskog stresnog poremećaja. Pomaže i kod anksioznosti, nervoze, povišenog pritiska.

Osušeni listovi marakuje koriste se za pripremu čaja koji vraća miran san i ima analgetsko dejstvo. Da bi se suzbila nervoza i otklonila nesanica, poželjno je da se pre spavanja popije šolja čaja spremljenog na uobičajeni način. Ukoliko je stanje drastičnije, ovaj blagotvorni napitak bi trebalo uzimati više puta tokom dana.
Zbog specifičnog sastava, ljekovitosti i mirisa, od marakuje se prave razni šamponi za jačanje kose, kao i kreme za njegu lica i tijela.

OKRIJEPLjUJUĆI SOK

Za spravljanje soka potrebno je: 5 do 6 zrelih marakuja i voda. Iz presječenog ploda kašičicom izvadite sredinu sa sjemenkama, stavite u blender, dodajte vodu i miksirajte sve dok sjemenke ne počnu da se odvajaju, ali vodite računa da ih ne sameljete u cjelosti. Sadržaj zatim procijedite kroz gazu da bi se sjemenke zadržale. Ukoliko želite, u sok dodajte još vode, šećera i soka od limuna.

Ovaj, izuzetno ljekovit napitak posebno se preporučuje nervoznim osobama, kao i onima koji imaju zatvor, pojačanu kiselinu i povišen pritisak. Sok od marakuje stimuliše cirkulaciju i ima blagotvorno dejstvo u slučaju srčanih i kancerogenih oboljenja.