Oficiri koji su služili u turskom bataljonu u sastavu NATO-a i specijalnoj misiji EU na Kosovu umiješani su u pokušaj vojnog puča u Turskoj, saopštio je turski činovnik.

turska pucisti

Ova činjenica navodi na određena razmišljanja, piše Anadolija, pozivajući se na turskog činovnika koji je dugo vremena služio u južnoj srpskoj pokrajini.

Po njegovom mišljenju, nije isključeno da je organizacija FETÖ, na čijem čelu se nalazi opozicioni islamski propovjednik Fetulah Gulen iskoristila Kosovo kao „rehabilitacioni centar“.

„Činjenica da je jedan broj vojnih oficira — učesnika u pokušaju vojnog puča — ranije služio na Kosovu i Bosni i Hercegovini pojačava pretpostavku da je teroristička organizacija FETO slobodno djelovala u ovim zemljama", piše agencija, pozivajući se na turskog činovnika.

Kosovo i Albanija su "zemlje" koje ne mogu ništa da rade što se kosi sa spoljnom politikom SAD, a uzimajući u obzir podršku koju Vašington pruža FETÖ, navedene zemlje su dobra odskočna daska za terorističke organizacije - navodi se u saopštenju.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč, a tom prilikom 290 ljudi je ubijeno. Turske vlasti su ubrzo uspjele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 13.000 ljudi.