U Nevesinju je promovisana knjiga monografija "Nevesinjska olimpijada" novinara Dragana Grahovca, koji je na više od stotinu strana predstavio najinteresantnija dešavanja sa manifestacije stare gotovo vijek i po.

nevesinjska olimpijada monografija dragan grahovac Grahovac se odvažio da pokrene zahtjevan projekat i da na jednom mjestu sakupi obimnu građu i sačuva od zaborava ne samo događaje i tradiciju jedne male hercegovačke opštine, već i najuspješnije olimpijce - vitezove Bratačkog luga.

Na Nevesinjskoj olimpijadi se,u prisustvu više desetina hiljada ljudi, pokazuje viteštvo, snaga, dostojanstvo i umijeće.

Grahovac je odlučio da napiše monografiju u kojoj je obuhvatio ono najbitnije - prve organizovane trke 1875. godine, te kako je konjički sport u Nevesinju i Bratačkom lugu prerastao u sportsko-turističku i kulturnu manifestaciju.

"Knjiga je bogato ilustrovana. Tekst prate fotografije, isječci iz štampe, vrijedni dokumenti, pogotovo iz Austrijskog arhiva, razmišljanja i zapažljanja inostranih putopisaca", rekao je Grahovac i dodao da su u knjizi, osim konjičkih trka, opisane sve igre u okviru manifestacije.

Grahovac i predstavnici lokalne vlasti imaju želju da se Nevesinjska olimpijada uvrsti u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

"Uz Zmijanjski vez, i ovo dobro iz Republike Srpske trebalo bi da bude uvršteno na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine", smatra Grahovac.

Vitez Bratačkog luga iz Gacka Savo Kovačević /79/, čije je ime na olimpijadi klicalo i po 20.000 ljudi, ni sam ne zna koliko je puta sa svojim Miškom došao prvi na cilj.

"Moj Miško je ispred drugih konja išao i po 150 metara, ne samo u Nevesinju, već i na drugim takmičenjima, ali mi je bilo najdraže doći u Nevesinje i u tako jakoj konkurenciji biti prvi", naveo je Kovačević.

nevesinjska olimpijada monografija dragan grahovac

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović zahvalio je Grahovcu što monografijom i drugim knjigama promoviše Nevesinje i na jednom mjestu sabira sve što je vrijedno za ovu lokalnu zajednicu.

Promociji knjige prisustvovao je veliki broj učesnika Nevesinjske olimpijade, te predstavnici opštine i javnog života.