U proteklih nekoliko dana sve je više Trebinjaca koji se javljaju u Službu hitne medicinske pomoći zbog ujeda komaraca i plikova koji nakon toga nastanu po koži, kaže za TrebinjeLive.info dr Saša Borjan, načelnik ove jedinice Doma zdravlja Trebinje.

hitna pomoc trebinje

Prema njegovim riječima, u ljetnim mjesecima je sve više pacijenata kojima četiri ekipe Hitne pomoći ukazuju neophodnu medicinsku pomoć zbog stomačnih virusa, glavobolje, malaksalosti, sunčanice, različitih alergija, rasjekotina u vodi...

"Na dnevnom nivou, ljekari pregledaju oko 50-ak naših sugrađana koji se javljaju zbog različitih tegoba. Povećan je i broj kućnih posjeta", kazao je Borjan.

On je istakao da građani trebaju da se suzdrže nepotrebnih izlazaka na sunce u periodu od 11.00 do 17.00 časova, navodeći da uz to trebaju da piju najmanje dvije litre tečnosti dnevno.

Ipak, ako morate da izađete na sunce, obavezno zaštitite glavu kapom ili šeširom, nosite svjetliju odjeću i izbjegavati lako kvarljivu hranu, upozorio je Borjan.

SERUMA IMA, UJEDA ZMIJA ZA SADA NEMA

Seruma protiv ujeda zmija ima u dovoljnim količinama, potvrdio je Borjan za TrebinjeLive.info, ističući da za sada nisu evidentirani ujedi ovih gmizavaca na području Trebinja.

Ipak, on je upozorio sve građane da sa posebnim oprezom borave u prirodi i da se u slučaju bilo kakvih ujeda ujeda odmah jave u hitnu pomoć.