Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović poručio je da je samo jedinstvena politika svih političkih subjekata u Srpskoj garant njenog opstanka.

nevesinjska puska 2016 (1)

Savanović je večeras u Nevesinju, na centralnoj svečanosti obilježavanja 141 godine od hercegovačkog ustanka poznatog kao "Nevesinjska puška", istakao značaj ovog i drugih istorijskih datuma na ovom i drugim srpskim područjima kao i hrabrih hercegovačkih ustanika koji nisu žalili živote za slobodu.

"Istorija srpskog naroda je teška i krvava, ali je dostojanstvena. Ona je uvijek protkana i ispunjena borbom za slobodu, za istinu i za pravdu. Nažalost, u istoriji postoji neki monstrum koji je istorijska nužnost i on nikada ne može zaobići ni srpske prostore, ni srpski narod, čega su svjedoci bili i naši preci", naveo je Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je istakao da su prvi junaci iz srpskog naroda koji su ustali u odbranu svog dostojanstva i svoga praga, porodice i srpstva 1875. godine pokrenuli jedan veliki ustanak koji je imao za posljedicu Berlinski kongres, nezavisnost Srbije i Crne Gore, te podsjetio i na druga dva ustanka 1882. i 1941. godine.

"Istorijska težnja naših neprijatelja i domaćih i stranih bila je da praktično Srbe iz Bosne protjeraju, pobiju i pokrste", istakao je Savanović i dodao da je na stotine hiljada Srba stradalo od ustaške ideologije.

Savanović je rekao da je uz ogromne žrtve srpskog naroda - i ljudske i materijalne, stvorena Republika Srpska, koja je "srpski okvir, kiseonik i rezultat svih borbi u kojima je srpski narod stradao".

"Republika Srpska je garant stabilnost i opstanka na ovim područjima", rekao je Savanović i dodao da bošnjačka politika, posebno eksponirana kroz SDA, ne poštuje druge narode, posebno srpski narod, te da se ponašaju kao da se nisu desile devedesete godine.

Predjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić poručio je da obilježavanje 141 godine od prve nevesinjske puške treba da bude putokaz za budućnost i da podsjeća kako se srpski narod uvijek u prošlosti morao izboriti za svoju slobodu i kako je svaki put morao platiti visoku cijenu za nju.

"Sjećanjem na prvu nevesinjsku pušku i na sve ostale bitke našeg naroda, a posebno na odbrambeno-otadžbinski rat, čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, jer samo nam je ona garant opstanka na ovim prostorima i garant naše budućnost", naglasio je Miletić.

On je istakao da je srpski narod poznat kao narod koji se vijekovima borio za svoju slobodu, napominjući da nije bilo lako očuvati slobodu na balkanskoj vjetrometini.

Podsjećajući na tri ustaničke puške u Nevesinju, Miletić je rekao da su mnogi pohodili srpske krajeve, porobljavali i okupirali, ali da su uvijek, ma koliko okupacija trajala, odlazili poraženi i poniženi.

Miletić je podsjetio da su sloga i jedinstvo pokrenuli hajduke vojvode Petra Radovića i harambašu Pera Tunguza da se odvaže i podignu ustanak protiv Otomanske imperije i da srpski narod povedu u borbu za slobodu.

"Šta bi danas oni rekli za našu neslogu i svađu? Kome treba svađa naroda, nesloga boraca, ko to pokušava u ovoj republici u nedostatku rješenja za statusne probleme, razbijati Boračku organizaciju formiranjem manjih, paralelnih, podobnih organizacija, te da na taj način kontroliše boračku populaciju kršenjem zakona o udruženjima i fondacijama", upitao je Miletić.

nevesinjska puska 2016 (1)

Goste je pozdravio i načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović, koji je ukazao na značaj "Nevesinjske puške" i na hrabrost ustanika i vojskovođa koji nisu žalili svoje živote za slobodu i odbranu svojih ognjišta.

Nakon obraćanja na centralnoj svečanosti, priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

Prije svečane akademije u Gradskoj galeriji otvorena je izložba portreta "Heroji Hercegovine" autorke Biljane Ristić koja je na čudesan način, na kamenim pločama, oslikala najviđenije junake Hercegovačkog ustanka.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opštine Nevesinje sutra, drugog dana manifestacije, kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 10.30 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima biće priređena takmičenja u sokolskim disciplinama - bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprotstave tada velikoj svjetskoj sili - Turskoj carevini.

Ustanak "Nevesinjska puška" podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a ubrzo se proširio.

Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike krize.

U okviru manifestacije obilježavaju se još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja - druga "Nevesinjska puška", poznata kao Uloški ustanak, koja je počela u januaru 1882. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog "Vojnog zakona" o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH i treća ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.