Evropska centralna banka predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebala zamijeniti najčešće falsifikovanu banknotu.

50 Evra

Nova novčanica, s portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će iznositi između šest i deset evrocenti. Korišćenje apoena od 50 evra  učetvorostručilo se u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.