Srpsko nacionalno društvo "Prebilovci" upozorilo je da nepoznate osobe devastiraju prostor oko pravoslavnog Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima i uništavaju prirodnu okolinu ovog sela u Federaciji BiH, s namjerom da zastraše i ugroze srpske povratnike.

prebilovci osvecenje hrama 016 Nepoznata osoba juče je bagerom gusjeničarem počela da prokopava put na uzvišenju iznad Hrama Vaskrsenja u kome su pohranjene kosti nedužnih ubijenih Srba nad kojima su ustaše u Drugom svjetskom ratu izvršile pogrom.

Bagerom je prekopan i pašnjački prostor na oko kilometar udaljenost od sela Prebilovci i to bez najave i bilo kakvog obavještavanja Mjesne zajednice i mještana sela.

"Pošto se ovakvi nasrtaju dešavaju u kontinuitetu, opravdano se bojimo da je riječ o sračunatoj prijetnji za bezbjednost Prebilovaca, prijetnji Hramu Vaskrsenja koji je mnogima u okolini trn u oku, i prijetnja bezbjedosti srpskih povratnika", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Milenko Jahura.

Kako se ističe, Srbi "više ne mogu da imaju miran san jer im se pod samo selo, u šumu, ubacuju nepoznate osobe čije namjere ne mogu biti miroljubive".

Ovo udruženje, čije je sjedište u Beogradu, zahtijeva od opštine Čapljina, koja je u sastavu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da naredi da se obustave započeti radovi i da se zemljište vrati u prethodno stanje.

"Zahtijevamo i od Republike Srpske i srpskih predstavnika u organima BiH, kao i od Srpske pravoslavne crkve da se angažuju kako bi se Prebilovci, njihov hram i stanovništvo zaštitili od evidentnog ponovljenog ugrožavanja i prijetnji", ističe se u saopštenju.

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić danas se nije javljao na telefon.

Prebilovci su selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Od ukupno hiljadu stanovnika Prebilovaca, 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih je 600 žena i djece.

Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu.