Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković postigli su dogovor o javnom partnerstvu na realizaciji investicionih projekata, sanaciji i restauraciji kulturno-istorijskih spomenika i turističko-rekreativnih objekata u Nacionalnom parku "Sutjeska", Tjentište. np sutjeska

Nakon održane konferencije za štampu, 3.6.2016. godine u Trebinju, pristupilo se realizaciji postignutog dogovora.

Tri dana kasnije, predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković je uputio "Pismo dobre namjere" Vladi Republike Srpske, sljedeće sadržine:

"Poslovni Sistem Svislajon Takovo, ima dobru namjeru da investira u Nacionalni park ,,Sutjeska", a sve na principima javno-privatnog partnerstva. PRVO: Faktičko stanje:

1. Hoteli- porušeni;

2. Ostali smještajni kopaciteti- zapušteni;

3. Kulturno-istorijski spomenici i muzejski eksponati- opljačkani;

4. Nacionalni park- zapušten, bez investicionog održavanja, decenijama;

5. Javna ustanova Nacionalni park ,,Sutjeska"- u gubicima, neisplaćene zarade, neplaćeni porezi i doprinosi, dugovi prema dobavljačima.

Konstatacija: Stanje u Nacionalnom parku " Sutjeska" je poražavajuće. Nedopustivo je da se prirodne i kulturno-istorijske vrijednosti Republike Srpske, prepuste zubu vremena, pljački i javašluku.

DRUGO: Prijedlog rješenja

Poslovni Sistem Svislajon Takovo je spreman da sa Vladom Republike Srpske, na principima javno-privatnog partnerstva i definisanih kapital odnosa, osnuje novo preduzeće, Nacionalni park "Sutjeska". Osnivački ulozi:

1. Poslovni Sistem Svislajon Takovo ulaže u novcu 10 miliona KM,

2. Vlada Republike Srpske ulaže u stvarima i pravima pokretnu i nepokretnu imovinu i gazdovanje prirodnim i kulturnim resursima Nacionalnog parka, a sve u skladu sa Zakonom o Nacionalnim parkovima.

Rok za izjašnjavanje: 7 dana, od dana prijema "Pisma dobre nomjere".

Sva ostala pitanja (obaveze i odgovornosti ugovorenih strana), definisala bi se posebnim Ugovorom."

Vlada Republike Srpske je organizovala više sastanaka sa nadležnim ministarstvima u vezi iznalaženja pravnih rješenja, kako bi se u što kraćem vremenu pristupilo realizaciji Projekta javno-privatnog partnerstva i Investicionih projekata.

Sastancima u Vladi Republike Srpske prisustvovao je i stručni tim Svislajon Takova.

U toku je izrada prijedloga pravnog regulisanja odnosa između Vlade Republike Srpske i Poslovnog sistema Svislajon Takovo, na zakonskim rješenjima javno-privatnog partnerstva.

Poslovni sistem Svislajon takovo je završio projekat Hotela "Sutjeska", kako bi se u realizaciju istog krenulo odmah nakon potpisivanjaUgovora sa Vladom Republike Srpske.

Izrada projekata na ostalim, porušenim i oskrnavljenim objektima je u toku.

Javnosti prezentiramo izvode iz projekta Hotela "Sutjeska". np sutjeska