U Mostaru će sutra biti obilježeno 75 godina od masovnog stradanja mostarskih Srba, te mostarskog sveštenstva i bratstva manastira Žitomislić, najavljeno je iz Crkvene opštine Mostar.

mostar

Obilježavanje će početi svetom liturgijom i pomenom u 9.00 čaova u Sabornom hramu u Mostaru, a u 11.00 časova u Vladičanskom dvoru će biti održano predavanje "Žrtva i stradanje" Vladana Bartule i Saše Šoljevića sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Iz Crkvene opštine Mostar navode da će se pomen služiti za 1.675 srpskih žrtava Drugog svjetskog rata sa područja Mostara, od kojih je oko 1.200 ubijeno 1941. godine.

Iz Crkvene opštine Mostar podsjećaju da su od 26. juna 1941. godine počela masovna ubistva Srba u Mostaru koja su počinile ustaše.

Tog dana ubijeno je cijelo monaško bratstvo manastira Žitomislić, a istog dana i petorica mostarskih sveštenika.

Oko 90 posto stradalih ubile su ustaše.

Srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata nemaju spomen-obilježje, pa iz Crkvene opštine Mostar planiraju da njihova imena budu upisana na zidove priprate Saborne crkve.

Iz Crkvene opštine Mostar napominju da je u nedjelju obezbijeđen besplatan prevoz iz Trebinja u 7.30 časova preko LJubinja /8.30/, iz Bileće /7.30/ i Berkovića /8.00/, te iz Gacka /7.30/ preko Nevesinja /8.30/.