Ove godine ljeto na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiglo je 21. juna u 00 sati i 34 minuta. To je 173. dan u godini, a do kraja godine ostaje još 192 dana, saopštili su iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

ljeto 2016

Ljeto će trajati 93 dana, a završiće se 22. septembra 2016. u 16 sati i 21 minut (po srednjoevropskom vremenu) kada počinje jesen.

Gledano iz Trebinja, na dan početka ljeta Sunce će biti ispod horizonta i nalaziti će se u sazviježđu Bika (Taurus).

Od Zemlje će Sunce biti udaljeno 152.027.098 km, a svjetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu trebaće 8.27 minuta.

"Ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju dosegne sjevernu povratnicu. To je najviša tačka do koje ono dolazi. Taj momenat se zove ljetni solsticij (lat. Sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetna dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima", pojasnili su iz TAU.

Ljetu se najviše raduju đaci jer je tada veliki raspust. Raduju se i zaposleni jer je ljeto sezona godišnjih odmora. Jedino penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika vrućina smeta.

Od ljetne vrućine sve se nekako opusti pa u Trebinju nema goreg doba za rad nego što je ljeto. Sve što može ljeti ne radi.

Sudovi prave ljetnu pauzu, državne i lokalne skupštine ne zasjedaju, ne rade pozorišta, a ni sportisti se ne takmiče. Radi samo onaj ko mora.