U srijedu je Muzej Hercegovina raširenih ruku dočekao učesnike Prve umjetničke kolonije "Kolo", a večeras je ova umjetnička kolonija zatvorena kao i manifestacija "60 godina u kolu sa vama" povodom šest decenija postojanja Gradskog kulturno-umejtničkog društva "Alat Svislajon".

umjetnicka kolonija alat

U proteklih pet dana 19 umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske radilo je u dvorištu Muzeja i stvorilo 50 eksponata, od čega 40 slika i deset keramičkih radova.

Hadži Branko Nikitović jedan je od onih koji je utemeljio veliki broj likovnih saborovanja i bio je mentor na ovoj umjetničkoj koloniji.

"Ovo je prvi saziv i kada su likovnjaci ušli u obilježavanje ovih 60 godina od postojanja "Alata" ne preostaje mi ništa drugo nego da poželim da doživi punoljetstvo. Kada vidim kako se zove čini mi se da je unaprijed obezbijedila trajnost, zato što kolo, slavski krsni kolač ili ophod oko hrama u litiji ništa drugo ne simbolišu krug, vječnost", rekao je Nikitović.

Na koloniji su učestvovali Nadežda Đukanović Pantelić, Predrag Peđa Todorović, Marina Tantarević, Bojan Savić i Budimir Dimitrijević iz Beograda, Marija Stanojlović iz Pančeva, Đorđije Vujičić iz Nikšića, Hadži Branko Nikitović iz Višegrada, Jelena Glogovac Savić i Tanja Pikula iz Gacka, Drago Vučić i Dragan Batinić iz Bileće, Branka Anđelić Vulić, Ivana Gurović, Nina Lojović Milinić, Irena Jakšić, Tatjana Topalović, Snežana Domazet i Dražen Milić iz Trebinja.