Odlazak na more podrazumijeva jedan opušteniji odmor, ležanje na plaži, čitanje omiljene knjige i sunčanje. Međutim, mnogi ne znaju da predugo izlaganje sunčevim zracima (bez mjera predostrožnosti) može biti veoma štetno, ne samo po našu kožu, već i po organizam.

suncanje

Zbog toga, u današnjem tekstu sa vama dijelimo najbolje i provjerene savjete koje su osmislili stručnjaci pomoću kojih ćete na plaži pocrniti BRŽE, ali i SIGURNIJE!

1: Radite redovni piling kože - ukoliko nekoliko puta nedjeljno radite piling kože, skinućete sve mrtve ćelije i vaša koža će bolje upiti sunčeve zrake, a samim tim i pocrniti kako treba.

Ovo takođe znači i da će koža duže ostati preplanula jer će pocrniti "nova" koža, pa je kupanjem nećete sastrugati tako lako.

2: Obavezno koristite losion sa SPF zaštitom! Na sunce ne bi trebalo da izađete ukoliko niste nanijeli dobar sloj losiona sa zaštitnim faktorom, bez obzira na to da li crvenite na suncu ili ne.

Losion sa zaštitnim faktorom služi da spriječi pojavu raka kože i opasnih opekotina kože. Imajte na umu da takav losion neće spriječiti da vaša koža pocrni, ali će je zaštititi!

3: Stavite šešir - i tako zaštitite lice od pojave pjega. One možda jesu simpatične, ali ako ih nemate prirodno, pojava pjega nakon sunčanja može biti znak oboljenja kože!

4: Jedite hranu bogatu beta karotenom - koja će dodatno pomoći vašoj koži da "upije" sunčeve zrake, a samim tim i nahrani svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Između ostalih, hrana bogata beta karotenom su breskve, koje ljeti dominiraju na svim pijacama širom svijeta, a sjajno su osvježenje.

5: Najbolje vrijeme za sunčanje - da, postoji idealno vreme u toku jednog dana kada je najbezbjednije i najefikasnije da se sunčate, a to je u popodnevnim časovima.

Tačnije od 17h pa sve dok sunce ne zađe. Pored toga što se nećete "skuvati" na jakom suncu, izbjeći ćete rizik od opekotina izazvanih sunčanjem.

6: Svakog dana nakon sunčanja hidrirajte svoju kožu hranljivim losionom za tijelo.

Ovako ćete spriječiti sušenje kože i boja će se bolje i brže upiti.

7: Pravilno i pametno vrijeme provedeno na suncu - najbolje i najbrže ćete pocrniti ako provodite vrijeme na suncu po tome kako koža "upija" svjetlost odnosno boju.

Predstavljamo vam tabelu za najefikasnije sunčanje, gdje će koža upiti zrake na najbolji način, rezultirajući dugotrajnu boju.

tabela za suncanje

8: Ten možete dobiti i u vodi - ukoliko niste ljubitelj ležanja na prostirkama ili ležaljkama, slobodno se "bućnite", jer ćete pocrniti jednako dobro i u vodi koliko i na suvom.

Voda reflektuje sunčeve zrake, pa oni samim tim imaju i dosta jak efekat na koži, pomažući joj da pocrni.

Nakon ovih savjeta nećete imati nedoumice i probleme oko pravilnog i sigurnog sunčanja.