U Trebinju se po prvi put, u sklopu obilježavanja jubileja 60 godina postojanja Gradskog kulturno-umjetničkog društva /GKUD/ "Alat Svislajon", održava umjetnička kolonija u dvorištu Muzeja Hercegovine.

umjetnicka kolonija alat trebinje

"Godinama igram u 'Alatu' i nisam imao prilika da ugostim veliki broj umjetnika jer ovo zahtjeva velika sredstva. Nisam bio u mogućnosti da to lično obezbijedim i 'Alat' mi je izašao u susret. Svidjela im se ideja da u sklopu 60 godina našeg društva napravim i prvu umjetničku koloniju", rekao je Dražen Milić, organizator ove kolonije.

Na umjetničkoj koloniji jedna tema su tradicija, kultura ovoga kraja i srpskog naroda,  a druga je slobodna, gdje će svaki umjetnik ostaviti svoj lični pečat.

Dio postavke koja se tiče tradicije i kulture pripašće fundusu KUD-u, a ostali dio slika koji pripada slobodnoj temi pripašće koloniji.

"Od sljedeće godine ova umjetnička kolonija postaće tradicionalna i održavaće se svake godine u isto vrijeme. Na umjetničkoj koloniji biće desetak slikara iz Srbije, Crne Gore, BiH i Republike Srpske i desetak umjetnika sa područja Hercegovine", pojasnio je Milić.

Ivana Gurović, učesnik kolonije, kaže da joj je drago što će se u naredna četiri dana družiti sa slikarima iz regiona, te što će se ovim činom pokušati zahvaliti Alatu što na dostojan način već šest decenija predstavlja Trebinje.

Na umjetničkoj koloniji učestvuje i Peđa Todorović iz Beograda, koji je magistar zidnog slikarstva. Ima samo riječi hvale za organizatore i za grad podno Leotara.

Umjetnička kolonija završava se u nedjelju sa izložbom koja će biti priređena u 20.00 časova u dvorištu Muzeja Hercegovine.