Muzej Hercegovine u Trebinju bio je mjesto gdje su objedinjene izložbe Nadežde Đukanović Pantelić i Budimira Dimitrijevića, kao i izložba pehara, povelja, diploma Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat Svislajon", povodom 60 godina bitisanja ovog društva.

izlozba alat trbinje

Nadežda Đukanović Pantelić je keramičar i za njene radove kaže se da su keramički panoi i slike, nešto što je u reljefu ili keramoplastika. Ova keramika nije samo keramika da se vrti na točku, već se od nje prave i slike, koje su crtane "bojiteljima na keramičkoj ploči", kao i reljefni prikazi koji izgledaju kao u 3D obliku.

izlozba alat trbinje

"Radim prema fotografijama i prema onome što vidim, ali kroz svoje radove provlačim karikaturu bilo da se radi o ljudskim likovima ili životinjama", istakla je Nadežda, dodajući da su prvi radovi nastali na osnovu fotografija-sepija koje je pronašla u staroj kutiji svoje babe.

Kroz glinu, kaže, objašnjava sve svoje stvari i to joj čini veliko zadovoljstvo, navodeći da će svaki posjetilac u njenim radovima pronaći nekog svog pretka, komšiju ili radnju iz doba svog djetinjstva.

U istom prostoru Trebinjci su imali priliku da pogledaju i izložbu grafika Budimira Dimitrijevića, koji se predstavio sa 37 radova.

izlozba alat trbinje

Teme njegovih radova su objekti, ljudi, ambijenti koje je vidio za vrijeme svojih putovanja. Na izložbi su prikazani i radovi na temu četiri ciklusa grafika.

"Moji ciklusi su 'Porodični album' sa kojim sam magistrirao, drugi ciklus su 'Manastiri' i to Hilandar, Sveti Sava na Vračaru, treći ciklus 'Sveti ratnici' i posvećen je našim herojima iz Prvog svjetskog rata, a četvrti ciklus je sve ono što sam dosada radio na temu putovanja", rekao je Dimitrijević, koji po prvi put izlaže u Trebinju, za koji kaže da ima mediteransku dušu.

Počasno mjestu među radovima istaknutih umjetnika zauzela su priznanja i nagrade "Alatničara", koje su donijeli u Trebinje za proteklih šest decenija.

alat pehari