Stiglo nam je lijepo vrijeme, a sa njim i sezona raznoraznog voća kao što su jagode, maline, kupine, breskve, kajsije... Mmmm, krenula nam je voda na usta od same pomisli na sve te slasne voćkice koje nas čekaju na tezgama lokalnih pijaca.

kolac sa jagodama

Znamo da kada se temperature popnu preko 30 stepeni posljednje što želite jeste da provodite sate i sate u kuhinji pored vrelog šporeta. Zato smo za vas i pripremili jedan fantastičan recept koji će vas sasvim sigurno oboriti s nogu.

Pogledajte video snimak i saznajte kako se sprema brzi ljetnji kolač sa voćem po izboru (mi smo se odlučili za jagode) za čiju pripremu vam apsolutno ne treba šporet - čak možete cijelu kuhinju da zaobiđete i spremite ga na terasi ili u bašti dok ispijate jutarnju kafu.

Potrebni sastojci:

- Piškote,
- Mlijeko,
- Šlag (u tubi ili iz kesice),
- Voće po izboru (jagode, maline, kupine, borovnice...).

NAPOMENA: Mjere su proizvoljne, prilagodite ih posudi u kojoj spremate kolač!

Priprema:

Piškote umačite u hladno mlijeko i slažite dok ne pokrijete dno posude. Preko nanesite šlag koji ste pomiješali sa sitno sjeckanim jagodama - bitno je da šlag poprimi boju jagoda. Zatim jagode isjeckane na kriške složite preko ,,obojenog'' šlaga, preko nanesite sloj običnog šlaga i ponovite cijeli krug još jednom - završite sa svježim jagodama.

Smjestite kolač u frižider na nekoliko sati dok se ne ohladi i stegne, a ukusi se ne prožmu. Poslužite uz hladan napitak i topao osmjeh!