Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene u selu Zagora i tom prilikom je osveštao novopostavljeni ikonostas.

slava crkve u zagori

U besjedi okupljenim mještanima i gostima povodom krsne slave hrama, vladika je poručio da je za sve bitno da se održi selo i da djeca imaju od koga da se uče ljubavi, ljepoti, vjeri.

"Tako su se sva djeca mogla naučiti kad uđu u ovu crkvu i gledaju u novi ikonostas šta su ljepota, dobrota, čistota, svetost, život, nada, vjera, ali iznad svega i više od svega, ono bez čega se ne može - šta je ljubav prema svom zavičaju, precima koji ovdje počivaju, koju je pokazao Rade Petrović zajedno sa svima vama", kazao je vladika Grigorije.

Nakon što je prije nekoliko godina rekonstruisana, crkva u Zagori je dobila i novi ikonostas, a zahvaljujući Radu Petroviću iz Beograda, koji je iz Zagore, mještanima i privrednicima iz Trebinja i srpske prestonice.

Ikonostas je, po idejnom rješenju Daria Stanimirovića, uradio Savo Bosnić iz Kraljeva, koji je pojasnio da ga je napravio od makedonskog kamena.

Tim povodom, ali i zbog dugogodišnjeg zalaganja za ovaj kraj, braći Petrović - Radu i Luki, porodice iz Zagore i crkveni odbor dodijelili su zahvalnice.

"Izuzetno sam ponosan na sve moje Zagorane koji su mi u ovome pomogli, jer ja zaista ne bih mogao sam. Zahvaljujem se i svim privrednicima iz Trebinja i Hercegovine, ali i Srbije gdje živim", kazao je Rade Petrović.

I za Luku Petrovića uručivanje zahvalnice je velika čast, ističući da sva sela na području Trebinja treba pomoći, jer se time ljudima omogućava da na njima žive.

"Da bi došli na selo nekima treba struja, nekima voda, put ili subvencija", kazao je Petrović.

Krsnoj slavi crkve u Zagori prisustvovali su i predstavnici drugih crkvenih parohija sa područja Trebinja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat" i guslari Jugoslav Ilić i Mitar Višnjić.

slava crkve u zagori

slava crkve u zagori

slava crkve u zagori