Prvi teniser svijeta Novak Đoković osvojio je prvu titulu na Rolan Garosu u karijeri, pošto je danas u finalu savladao Britanca Endija Mareja sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Djokovic rolan garos

Đokoviću se posrećilo da iz četvrtog finala u Parizu dođe do jedinog gren slema koji mu je nedostajao, a ukupno 12.

Ujedno, postao je tek drugi teniser koji je u istom trenutku vladao sa sva četiri najvrijednija pehara (poslije Dona Badža i Roda Lejvera) i ujedno tek osmi koji je sakupio sve gren slemove.

Novak je zadao novi težak udarac rivalu, povećao prednost u međusobnim duelima na 24:10, i zabilježio 13 trijumf u posljednjih 15 mečeva nad Marejom.

On je do titule na stadionu "Filip Šatrije" došao poslije preokreta u velikom stilu, pobjedivši svjetskog broja 2 dominantnom igrom nakon gubitka prvog seta i tri sata igre.
Đoković je kao iz snova otvorio duel, na servis Britanca osvojio je sva četiri poena i odmah došao do brejka, ali Marej nije klonuo i već u narednom gemu napravio je ri-brejk, a potom vezao još tri gema za 4:1 za prednost.

Stvari su se u potpunosti okrenule poslije toga, Srbin je furiozno igrao i lako se vratio u igru prepustivši samo jedan gem u drugom setu.

Đoković nije želio da se zaustavi na tome, pogađao je iz svih pozicija i vršio veliki pritisak prilikom servisa Mareja, što je rezultatiralo velikim brojem brejkova u korist Novaka, za preokret 2:1.

Đoković je igrao sa sve više samopouzdanja, na startu četvrtog seta napravio je brejk, ali je u osmom gemu na svoj servis propustio da riješi meč.

Ipak, sve je ispravio u 10. gemu poslije male drame i dve neiskorišćene meč lopte, ali je iz treće konačno razbio veliku barijeru zvanu Rolan Garos.

Otvoreno prvenstvo Francuske igralo se za nagradni fond od 32 miliona evra, a Đokoviću kao pobjedniku pripada dva miliona evropskih novčanica.