Predsjedavajući parlamentom Srbije Dragoljub Mićunović prekinuo je konstitutivnu sjednicu i njen nastavak najavio za ponedjeljak, 6. juna.

skupstina srbije

U skupštini su nakon toga ostali poslanici SNS i SPS, a nova potpredsjednica naprednjaka Marija Obradović održala je vanrednu konferenciju za novinare.

Ona je tada rekla da je riječ o najsramotnijem i najbezobraznijem načinu predsjedavanja.

Komentarišući predsjedavanje Dragoljuba Mićunovića rekla je da se nikada nije dogodilo da neko na taj način zloupotrebljava funkciju, za koju je rekla da je počasna i da nije riječ o realnoj moći.

Mićunović je rekao da je sjednica počela u 10 sati, da su na spisku još 33 prijavljena govornika i da, pošto neki od njih mogu da dugo govore po Poslovniku, prekida sjednicu, koja će biti nastavljena u ponedjeljak.

Poslanici vladajuće većine su negodovali zbog toga. Jedni kažu da je to sve po pravilima, dok su drugi čak govorili i o "državnom udaru", objavio je večeras B92.

Iz njihovih redova se moglo čuti da je prekid sjednice “skandal“ i “sramota“, dok je Maja Gojković izjavila da Dragoljub Mićunović nije imao nikakvu osnovu da prekine sjednicu.
Marija Obradović je navela da je opozicija vidjela da je istrošila vrijeme i da mlade snage snage SNS-a neće da ćute. Ukazala je i da su naprednjaci imali i veliku podršku drugih poslaničkih grupa i poručila da nije bilo razloga se prekine diskusija.

Marija Obradović kaže i da je u toku dana Mićunović nebrojeno puta prekršio poslovnik. Najavila je da će naprednjaci održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti razloge da se nastavi diskusija.

"Nastavićemo po njihovom terminu i pobijedićemo", rekla je Obradovićeva.

Rekla je da nije dovedeno u pitanje konstituisanje Skupštine jer su verifikovani mandati poslanika.

"U pitanju je izbor radnih tijela, gubimo dva dana u važnom trenutku", kaže Obradovićeva i dodaje da se to događa u momentu kada su naprednjaci pokazali dobru volju i pristali i na sedmo potpredsjedničko mjesto.

Član DS i najstariji poslanik novog saziva skupštine Dragoljub Mićunović kaže da je prekinuo sjednicu jer nije dobro da se predsjednica bira u ponoć, po mraku.

Parlament je ranije tokom dana konstituisan potvrđivanjem 250 mandata, a poslanici su oko 14 sati započeli raspravu o izboru predsjednika parlamenta.

Za tu funkciju je predložena Maja Gojković (SNS).

Na dnevnom redu prve sjednice novog saziva parlamenta još je i izbor potpredsjednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara i formiranje skupštinskih radnih tijela.