U prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju večeras je održana prezentacija studijskih programa Voronješkog državnog agrarnog univerziteta „Imperator Petar I“ i predstavljeni povoljni uslovi studiranja koje ova prestižana ruska visokoškolska ustanova nudi budućim studentima sa područja našeg regiona.

U prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju večeras je održana prezentacija studijskih programa Voronješkog državnog agrarnog univerziteta

Direktor Ruskog kulturnog centra u BiH - dr Mihail Bočkarov, rekao je da Voronješki univerzitet daje pet stipendija za studente koji se odluče da studiraju na njemu, dodajući da će oni koji ne znaju ruski jezik imati godinu dana pripremnu nastavu, a nakon čega će upisati željeni fakultet.

"Studije koštaju 720 evra, a u tu cijenu uračunat je smještaj, hrana, prevoz i školovanje. Kandidati se mogu prijaviti do avgusta, a rektor je obećao da će po sve studente koji žele da počnu studije u ovom ruskom gradu doći autobus", kazao je Bočkarov.

Ove godine cilj im je da što više maturanata iz Hercegovine i Republike Srpske krene na studije u grad koji je oko 500 kilometara udaljen od Moskve, ali već za sljedeću školsku godinu iz Ruskog kulturnog centra najavljuju da će im cilj biti upoznavanje druge i treće godine srednjoškolskog obrazovanja, kako bi učenici i njihovi roditelji mogli  da razmisle o svemu što im pruža Univerzitet u Voronježu.

U prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju večeras je održana prezentacija studijskih programa Voronješkog državnog agrarnog univerziteta

Pero Jelačić, u svojstvu roditelja, prisustvovao je večerašnjoj prezentaciji i kaže da je na internetu vidio interesantne i zadovoljavajuće stvari o ovom gradu i univerzitetu u Rusiji.

"Moj sin ima namjeru da studira društvene, političke nauke u Voronježu. Zato sam došao", kaže Jelačić.

Prisutni su imali priliku da pogledaju tri kratka filma o univerzitetu i gradu Voronježu, koji ima preko milion stanovnika i oko 100.000 studenata.

Od ukupnog broja studenata, na osam fakulteta Državnog agrarnog fakulteta u Voronješu školuje se oko 15.000 studenata iz 30 struka, 52 specijalizacije, 19 smjerova i 33 profila, kao i 36 struka postdiplomskih studija.