Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović (82) sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju pored svog kolege Dragana Nikolića Gage.

Sahrana bata zivojinovic

Veliki broj glumaca, pjevača, političara i drugih javnih ličnosti došao je da isprati legendarnog Valtera na vječni počinak, a opelo su držali otac Jovan i izaslanik patrijarha irineja Stojadin Pavlović.

Živojinovićeva supruga Lula, nije mogla da se odvoji od kovčega. Stalno je bila uz njega i ljubila kovčeg. Nije prestajala da plače.

Uz kovčeg su išli Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Ivica Dačić i Aleksandar Antić.

Pored groba reditelj Radoš Bajić održao je dirljiv govor: “Vest o smrti me je zatekla na snimanju. Preplanuli seljak je zaustavio traktor i rekao snimajte koliko hoćete, ništa vam ne vredi, Bata je sinoć umro. Ko će nas čuvati? Kako da nastavimo kad tebe nema? Ko će nas gurati u kadar da ne rasipamo glumu kako si govorio? Svuda i na svakom mestu čekaće nas čudo neviđeno - po jedna tvoja uloga. Odlaziš u legendu, dragi moj učitelju”.

Milorad Mandić Manda nije mogao da zadrži suze dok se oproštao od Živojinovića.

"Velimire, nikada te nismo tako zvali.. Smatrali smo te bratom, ocem, učiteljem. Hvala ti za nagradu što smo te upoznali, igrali sa tobom, delili kadar. Dobro, imamo pravo da budemo ljuti što se zavrsilo ovako. Ponosni smo na tebe i tvoju porodicu što su izdržali duge četiri godine teške borbe.. Od tebe smo krali zanat, nikada se nisi ljutio zbog toga. Znao si da to poklanjamo narodu. Ovo je još jedna u nizu godina glumaca. Možda je budžet onog gore mnogo veći kad mu treba toliko glumaca. Mnogo si nas voleo, mi tebe nismo. Obožavali smo te. Bato, hvala ti za sve i naravno - večno smo ti zahvalni, sve što ostane posle tebe. Mnogo je teško. Kada bismo čuli da si u bolnici govorili smo "Dobro, Bata je samo promenio mesto boravka. Mnogo nam je teško. Bato, počivaj u miru", grcao je Manda koji je nekoliko puta prekidao govor jer nije mogao da dođe sebi od plakanja.

Danica Maksimović se prisjetila kada je 1978. godine snimila prvu scenu sa njim.

"Nadam se da će uz tvoje filmove mnogi da uče kao što smo i mi. Možda ti nikada nisam rekla koliko te volim, koliko si učinio za mene. Zahvaljujući tebi sam uspela da se uzdignem. Bila sam srećna kada mi kažeš ti si moje kuče. To si mi govorio jer smo iz istog kraja. Svaki trenutak i tužan dan biće lepši kada pomislim na tebe. Mnogo ti hvala, imao si se rašta i roditi. Želim ti da te anđeli čuvaju, a mi kada dođemo, družićemo se opet", ispričala je glumica.

Od Valtera su se oprostili Emir Kusturica, Mira Banjac, Svetozar Cvetković, Lazar Ristovski, Slobodan Boda Ninković Gorica Popović, Jelena Žigon, Miodrag Krstović, Vesna Čipčić, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Margit Savović, Mira Zelenović, Momčilo Otašević, Tanja Peternek, reditelji Lordan Zafranović i Radovan Rale Zelenović…

Na sahrani su bili Ivica Dačić, Joška Broz, Siniša Mali, Branko Ružić, Vladimir Božović, Vojislav Šešelj, te Dragan Džajić, Duda Ivković, Dragan Petrović, Lepa Brena i Boba Živojinović.

Sahrana bata zivojinovic

Živojinović bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare".

Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika.

Preminuo je 22. maja u 22.45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.