Muzej Hercegovine u Trebinju je i ove godine bio domaćin mnogobrojnim posjetioca koji su ovu najznačajniju ustanovu kulture u ovom dijelu Republike Srpske posjetili povom "Noći muzeja".

noc muzeja trebinje

U čast ove manifestacije, koja se u Trebinju organizuje po deveti put, večeras je priređena i izložba tkanih vunenih prekrivki iz etnološkog fundusa Muzeja Hercegovine pod nazivom „Kroz niti vune pričam ti…“.

Božana Đuzelović, viši kustos, etnolog u Muzeju Hercegovine, istakla je da ova kulturna ustanova, tradicinalno, povodom evropske manifestacije "Noći muzeja" priprema izložbu iz svoga fundusa, napominjući da su ove godine željeli posjetiocima da ispričaju kakva su umjetnička djela i značajne eksponate pravile hercegovačke tkalje.

"Izloženi su guberi, a to su prostirke tkane od grube vune u dvije niti. Tu su i ćilimi koji su najdekorativnija prekrivka kad je u pitanju naša tradicionalna kultura kojom su se prekrivali podovi i klupe, a stavljani su i na zid u posebnim prilikama kad je slava, Božić, porodična svečanost", kazala je Đuzelovićeva.

noc muzeja trebinje

Većina ćilima je sa početka 20. vijeka pa do početka Drugog svjetskog rata, dok su eksponati iz zbirke Muzeja ili su pokloni koje je dobila ova ustanova u trajno vlasništvo.

Đuzelovićeva je podsjetila da je većina žena u istočnoj Hercegovini znala da tka, što su radile isključivo u kućnoj radinosti, dok su poslije Drugog svjetskog rata osnivane i zanatske radionice.

"Svaka šara na ćilimu ima svoje značenje, a najzastupljenija je kornjaće koja predstavlja plodnost. Oni bi se radili za djevojačko ruho, a poklanjali bi se djevojkama koje bi trebale da se udaju", istakla je Đuzalovićeva.

Posjetioci Muzeja imali su priliku da pogledaju i rute, a predstavljen je i proces kako se vuna od ovaca češljala, čime i kako se prela, navijala na niti i na kraju kako nastaju vuneni tkani predmeti.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija je podsjetio da Muzej Hercegovine po deveti put organizuje manifestaciju koja ima za cilj očuvanje i promociju nacionalne kulture i tradicije.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Muška pjevačka grupa „Crkvina“, kojoj je ovo bio prvi javni nastup, ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“ Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“, te sestre Anastasija i Stefanija Pajić.

Posjetioci Muzeja Hercegovine u „Noći muzeja“ bili su u prilici da besplatno pogledaju sve postavke ove ustanove.

Evropska Noć muzeja kao manifestacija vezana je za Berlin i 1998. godinu, dok se samo godinu dana kasnije veže se za Pariz. Od 2005. godine u ovu manifestaciju uključuju se i drugi evropski gradovi, a Muzej Hercegovine od 2007. godine aktivno sučestvuje u Noći muzeja.

noc muzeja trebinje