Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će današnji skupovi u Banjaluci biti ispit "da li Srbi mogu da pokažu demokratsko lice" i pozvao učesnike da političku strast i stavove iskažu mirno i dostojanstveno.

aleksandar vucic

"Nadam se da će u Banjaluci sve da protekne mirno. To je ispit za nas Srbe, ispit možemo li da pokažemo svoje demokratsko lice i nadam se da ćemo da taj ispit danas položimo", rekao je Vučić novinarima u Valjevu.

On je poručio da je Vlada Srbije uradila sve što može, ne miješajući se i "ne govoreći ko je u pravu, ne govoreći ko je gori ili lošiji".

"Mislim da svaki građanin Srbije, svaki Srbin samo navija za to i želi da sve protekne mirno i mislim da do večeras, dok se svi ne raziđu svojim kućama i ne stignu do Hercegovine, do Istočnog Sarajeva...nećemo mi biti mirni", rekao je Vučić.

On je rekao da zbog prijeko potrebne stabilnosti želi i vjeruje da su svi svjesni svoje odgovornosti i da svi to dobro razumiju, te ponovio da je njegova jedina molba da se očuva mir.

"Mi smo uvek na usluzi Republici Srpskoj. Sve što traže od nas mi ćemo da učinimo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u skladu sa našim ustavom, a mi njih molimo samo za jednu malu stvar, a to je da sačuvaju mir, da međusobno ne budu u zavadi i to je jedino što nas zanima", rekao je Vučić.

On je ukazao da je stabilnost među Srbima neophodna i zbog svega što se zbiva u regionu i podsjetio da su u Makedoniji zakazani izbori za 24. april, pa je promijenjen datum i izbori zakazani za 5. jun, "pa sad im stranci menjaju za ko zna kada".

"U Crnoj Gori ono što se desilo juče, meni je i, mislim, svakome bilo neprijatno da to gleda", naveo je Vučić.

On je rekao da u Prištini "ne mogu da imaju sjednicu ni lokalnog parlamenta bez suzavca".

"Kad pogledam u Hrvatskoj, nijedan zakon nisu doneli, nema kvoruma iako im je potpuno nova vlada. Kad pogledate stanje u Republici Srpskoj nadam se da će da bude dobro", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je prilično nestabilna politička situacija u regionu slučajnost ili su u to umiješani neki interesi velikih sila, Vučić je odgovorio da on ne vjeruje u zavjere, ali "ni u slučajnosti, posebno kada je reč o finansiranju koje dolazi spolja".

"Onda mi je sve jasno i ne moram dalje ništa da komentarišem. Dovoljno je samo da kažem - razumeo sam. Mi ćemo da se borimo za svoju stabilnost radom trudom energijom borbenošću i radimo svoj posao. Srpski narod i građani Srbije su visoku cenu plaćali, podilazeći tuđim interesima", rekao je Vučić.