Uvijek nam od Vaskrsa ostanu kuvana jaja, mnoga se i bace, a domaćice se pitaju šta sa njima? Postoje razni recepti sa kuvanim jajima, ali su i oni previše kalorični, u njima postoji loša kombinacija namirnica, puno majoneza i ostalih jakih dresinga, što dodatno opterećuje organe za varenje, naročito poslije posta i bogate vaskršnje trpeze.

recepti sa kuvanim jajima

Anita Alterov, nutricionista, otkriva vam nekoliko zdravih recepata sa kuvanim jajima.

Jaje je izuzetno zdrava namirnica, bogata proteinima i vitaminima (A,D, E i K) i mnogim mineralima koji su značajni za pravilan rast i razvoj organizma. Jedno jaje ima oko 75 kalorija, zavisno od težine. U obroku zamijenjuju meso ili ribu i zato ih ne treba kombinovati sa ovim namirnicama, već je najbolje konzumirati ih sa povrćem. Bjelanca se mogu koristiti u neograničenoj količini, odličan su izvor proteina i imaju veliku zasićujuću moć.

Ovo su neki zdraviji prijedlozi kako da iskoristite preostala vaskršnja jaja, a da pri tom ne naškodite svom zdravlju i dobroj liniji.

1. Namaz od bjelanaca - odličan je za doručak uz neki zdraviji hljeb i salatu.

Tri - četiri bjelanca staviti u blender, dodati dvije kašike mladog sira, kašiku pavlake, malo soli, malo bibera, dva čena bijelog luka, peršun i sve dobro sjediniti.

2. Salata sa tjesteninom - prijedlog za doručak ili ručak.

Obariti tjesteninu i dobro ocijediti. Tjestenina treba da bude integralna, može ražana, heljdina, ovsena ili od povrća. Isjeckati sitno kisele krastavčice, 3-4 komada, masline po želji, pola praziluka, jednu veću rendanu šargarepu i narendati 3-4 kuvana jaja. Posebno izmutiti kiselo mlijeko, biber, svjež peršun sitno nasjeckan, so po potrebi - ne mora jer su masline i krastavci već dovoljno slani. Sve promiješati i posuti pečenim susamom.

3. Punjena jaja - Jaja isjeći na pola, izvaditi žumance, stavite u blender, dodati kašiku senfa, malo soli i bibera, sitno sjeckanog sremuša i malo jogurta. Mozete napuniti špricem i lijepo nafilovati bjelanca. Da bi izgledalo zanimljivije fil podijelite u dva dijela pa u jedan dodajte ajvar, a u drugi spanać. Ukrasite sjemenkama suncokreta ili bundeve.

4. Salata - Najjednostavnija je za pripremu, lagan obrok koji može da posluži za užinu ili večeru, naročto poslije treninga jer je bogata proteinima. Ova količina je dovoljna za dvoje. Ako želite možete dodati još neko kuvano bjelance.

Potrebni sastojci - jedna glavica zelene salate, veza rotkvica, pola praziluka, 3-4 kuvana jajeta isječena na kolutove. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i svježim peršunom.