Stižu vam gosti, a ne znate šta da poslužite kao ,,grickalicu’’? Mi predlažemo fenomenalno toplo predjelo – aromatičnu grčku pitu!

aromaticna grcka pita recept

Sprema se lako - nema slaganja ni razvlačenja kora, sve se miješa u jednom sudu. Ukus je fantastičan i sigurni smo da će se svidjeti i vašim ukućanima i gostima.
Potrebni sastojci:

3 tikvice, 60ml maslinovog ulja, 2 praziluka, 300g brašna, pola šolje sjeckane mirođije, Pola šolje sjeckane mente, 250g feta sira 250g rikota sira, 8 jaja, 200g pršuta.

Uputstvo:

Korak 1: Tikvice isjecite na kolutiće, posolite i složite sa strane da puste vodu. Nakon 15-ak minut isperite ih i dobro ih posušite.

Korak 2: U tiganju izdinstajte praziluk dok ne omekša, pa ga prebacite u posebnu posudu. Dodajte mu tikvice, sireve, jaja, brašno i začine. Posolite i pobiberite po ukusu, pa promješajte da se sve sjedini.

Korak 3: Uključite rernu da se grijeje na 200-220oC. Kalup prečnika 22 cm podmažite uljem, na dno i ivice složite pršut, pa izlijte pripremljenu masu. Po vrhu složite pršut. Ako nemate poklopac, stavite alu foliju preko kalupa i ubacite u rernu na 45 minuta. Pita je gotova kada je središnji dio čvrst.

Ostavite da se ohladi 20-ak minuta. Kada se malo ohladi, isjecite i poslužite! Prijatno!

Pogledajte recept i saznajte kako se sprema.