Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je regionalna saradnja od ključnog značaja i da će uložiti mnogo truda i napora da se sačuva mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu.

vucic mostar

"I Srbija i BiH i Hrvatska imaju obavezu da naprave stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Ako ćete da mi kažete da je sve divno i vaša reakcija i pitanja pokazuju da nije. Mnogo je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose i da probleme rešavamo, nego da ih guramo pod tepih", izjavio je Vučić novinarima u Mostaru poslije susreta sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da danas očekuje susret sa premijerom Srbije i spuštanje tenzija, Vučić je ocijenio kao dobru vijest.

"Nadam se da ćemo to moći da napravimo", rekao je Vučić.

On je napomenuo da Hrvatska odlučuje hoće li dalje da blokira put Srbije prema EU, te dodao da će Srbija nastaviti da se ponaša u skladu sa evropskom praksom i dobrim komšijskim običajima.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima jer u ime BiH mogu da govore samo tri člana Predsjedništva zajedno.

"Gospodin /predsjedavajući Predsjedništva BiH/ Bakir Izetbegović imao je vlastite stavove i to nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima dobrog i korektnog prijetelja i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je Ivanić.

On smatra da je krajnje vrijeme da se tenzije spuste jer je u prošloj i ovoj godini bilo previše negativnog iz BiH prema Srbiji, a bez ikakvog razloga.

"I Srebrenica i otkazivanje posjete /predsjednik Srbije Tomislav/ Nikoliću zbog Nasera Orića i držanje lekcija povodom posljednjih presuda. Zaista je vrijeme da na bošnjačkoj političkoj sceni to stane i da umjesto sukoba krenemo da se razvijamo i sarađujemo jer su takve poruke dolazile iz Srbije", naglasio je Ivanić.

Nakon susreta sa Ivanićem, Vučić ima sastanak sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Potom će se sastati sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, te prisustvovari otvaranju mostarskog Sajma gdje će se susresti sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.