Ako želite zdravo da se hranite onda definitivno treba da iz ishrane izbacite konzervirane namaze koji su puni aditiva, konzervanasa, kalorija i soli - sastojaka koji štete kako vašem zdravlju, tako i dobroj liniji. Dakle, zaboravite na raznorazne paštete, krem sireve, dresinge za salatu, kupovne soseve...

namazi

U današenjm postu, Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva nekoliko brzih i jednostavnih recepata za zdrave namaze koje možete jesti bez griže savjesti!

Osim što su izuzetno zdravi, ovi namazi su i posni tako da ih možete uvrstiti u svoj jelovnik tokom godišnjeg posta.

Ovi namazi su prije svega zdrave varijante mrsnih, nemaju konzervanse i aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Možete ih koristiti za doručak uz neki zdraviji hljeb i salatu, zatim kao dodatak salatama umjesto ulja ili za filovanje palačinki.

1. Pašteta od tune - 1 tunjevina ocijeđena od ulja, manja glavica crnog luka, sremuš po ukusu, 5-6 maslina, šaka svježeg peršuna. Sve stavite u blender i dobro usitnite dok se ne stvori masa slična pašteti.

2. Suncokretov namaz - 200 g sirovih sjemenki suncokreta, 1-2 kašike maslinovog ulja, malo morske soli, svježeg peršuna. Sjemenke propržite minut-dva na suvom tiganju. Sameljite ih u mlinu ili u blenderu dok ne počnu da puštaju ulje i ne pretvore se u puterastu masu, dodajte ostale sastojke i dobro sjedinite.

3. Humus - 200 g sirove leblebije potopite uveče u vodu i ostavite da prenoći, ujutro kuvajte dok ne omekšaju, oko sat vremena, pa dodajte ostale sastojke i sjedinite lijepo. Dodajte začine po želji - bijeli luk 3 čena, sok od pola limuna, malo soli, tahini 2-3 kašike, po želji biber, alevu papriku, bosiljak, đumbir, čili, zavisi šta volite.

4. Taan ili susamov puter - 200 g susama propržite na suvom tiganju i izblendirajte sa maslinovim ili susamovim uljem, kao i kod prethodnog namaza, dodajte malo soli.

5. Slatki namaz od rogača i suncokreta - Suncokretove sjemenke oko 200g samljeti kao i za slani namaz, dok ne počnu da puštaju ulje, zatim dodajte jednu do dvije kašike meda, pa kad se to lijepo sjedini dodajte rogač, oko 3 supene kašike. Možete i smanjiti količinu meda i rogača u zavisnosti od toga koliko volite slatko. Ovaj namaz je odličan za filovanje palačinki.