Bilećani LJubomir LJubo Trklja i Branko Hrnjaz prvi su maratonci u Evropi koji su istrčali dva polumaratona za manje od 24 sata u dvije države - u Pragu /Češka/ i Bratislavi /Slovačka/.

maratonci bileca

Trklja i Hrnjez osvojili su po dvije medalje i oborili lične rekorde.

Ova dva maratonca potvrdili su Srni da je trka bila jako naporna i izazovna, te da je učestvovalo više od 15.000 takmičara.

Nakon Praga, autobusom su otišli za Bratislavu. Iako su imali vrlo malo vremena da saniraju rane, da se naspavaju i pripreme taktiku za novu trku, nisu odustajali.

Noć je bila besana, zbog bolova, umora, emocija.

Tokom trke u Bratislavi, kaže Trklja, poslije pet kilometara stopalo je ponovo počela da boli i da se otvaraju plikovi i rane.

"Vidio sam krv na patici. Fleka se širila, a bol je bila sve jača. Sljedeći kilometar, iako nisam usporavao, borio sam se sam sa sobom da ne odustanem. Rana je sve više boljela, a bio sam svjestan da me u maju čekaju tri trke", priča Trklja.

Kaže da nije posustajao i da je andrenalin sve više rastao.

"Sjetio sam se maksime koja me je vodila i dovdje dovela: `Nikad ne odustaj, pobjednici nikad ne odustaju`... Stegnem zube, misli usmjerim ka cilju i pojačam tempo", ističe Trklja.

Najgore je bilo to što nije vidio ni osvježenje koje ih je čekalo na svaka četiri kilometra trke.

Da u rivalstvu postoji i ljudskost pokazao je gest jednog iskusnog takmičara iz Rusije koji je, kada mu je vidio grč na licu, dao svoju flašu sa vodom.

"Sjetim se da sam na Malti to isto uradio i ja - darovao vodu iznemoglom takmičaru. Na djelu se pokazalo pravilo da svako učinjeno dobro djelo dobrim se vrati kad-tad. Dobro se dobrim vraća. Najčešće kada to najmanje očekuješ", ističe Trklja.

Pred ciljem je bio iznenađen postignutim vremenom.

"Trčao sam minut brže nego prethodni dan u Pragu. Sto metara prije prolaska kroz cilj neko me zagrlio, okrenem se i vidim mog sugrađanina - Branka Hrnjaza. Tako zagrljeni uđemo zajedno u cilj", navodi Trklja za Srnu, evocirajući prve utiske iz Bratislave, sa polumaratona na kome je učestvovalo više od 9.000 trkača.