Vojislav Šešelj je oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom i on je od danas slobodan čovjek, saopštilo je sudsko vijeće na izrizanju prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke. Vojislav Seselj

Sudsko vijeće Haškog tribunala je, uz izuzeto mišljenje sudije Flavije Latanci, odlučilo da lider radikala Vojislav Šešelj nije kriv za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, niti za kršenje zakona i običaja rata u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i vojvođanskom selu Hrtkovci.

Vijeće je saopštilo da Šešelj nije kriv za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i privatne imovine.

"Vojislav Šešelj nije kriv", saopštilo je Vijeće.

Šešelj nije prisustvovao izricanju presude kojom ga je Haški tribunal u provostepenom postupku oslobodio po svih devet tačaka optužnice, donijevši presudu da nije kriv.
Sudija Žan Klod Antoaneti je nakon čitanja presude rekao da je samim tim nalog za hapšenje Šešelja bespredmetan.

Presuda je prvostepena i na nju će i lider radikala i Haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003. godine, kada se predao i dobrovoljno otišao u Hag, do novembra 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.