Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj rekao je da je Radovan Karadžić nevin i da je danas osuđen u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora samo zato što je Srbin.

Vojislav Seselj

"Ovo je presuda celom srpskom narodu, srpskoj istoriji i naciji. Haški tribunal nam kroji novu istoriju", rekao je Šešelj na mitingu SRS na Trgu Republike u Beogradu.

Šešelj je poručio da je Haški tribunal lažni sud koji za sve sukobe na Balkanu krivi samo Srbe i da vlast u Srbiji mora da zahtijeva njegovo ukidanje i vraćanje optuženih Srba u Srbiju.

Lider SRS je istakao da je neophodno da se Srbija distancira od NATO-a koji je nazvao "zločinačkim savezom".

On je ocijenio da građani Srbije na izborima 24. aprila moraju da se izjasne da li su za EU, u kojoj su "tradicionalni neprijatelji Srbije", ili za Rusiju.

"Narodu je lako da se opredeli na ovim izborima jer sa jedne strane su radikali, patriote, rusofili, hrabri i odlučni da izvedu narod iz krize, a sa druge strane imaju evrounijate", rekao je Šešelj.

On je ponovio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, kao i da neće dozvoliti izručenje tom sudu ni troje njegovih saradnika i stranačkih kolega, nego da će ih "radikali braniti svojim tijelima".

Nakon mitinga, koji je najavljen kao protest protiv aktuelne vlasti povodom 17. godišnjice bombardovanja i presude Karadžiću, više hiljada pristalica radikala krenulo je u šetnju do Pravnog fakulteta i Slavije, a ulice kojima su prolazili su zatvorene za saobraćaj.

Učesnici mitigna su nosili zastave Srbije, SRS, kao i sa likom generala Ratka Mladića i slike sa likom Radovana Karadžića, a među parolama je bio i natpis "NATO je bacio više bombi na Srbiju nego svi teroristi na svetu".