Nakon deset mjeseci od ubistva Marka Đerića iz Trebinja u banjalučkom Okružnom sudu počelo je suđenje osumnjičenima. Optuženi su Trebinjci: Miljan Ratković, Dako Pikula i Radovan Andrić. Zbog karaktera krivičnog djela odlučeno je da ovaj slučaj vodi Specijalno tužilaštvo i Okružni sud Banjaluka.

ubistvo djeric trebinje sudjenje Prvog dana suđenja u predmetu koji je u žiži javnosti u Hercegovini tužilaštvo je izvelo dva svjedoka. Svjedočili su otac ubijenog Marka, Slobodan Đerić i 22-godišnji Rajko Bovan iz Trebinja, kako je i sam priznao narko-diler, koji je pomagao u izvršenju ovog krivičnog djela tako što je osumnjičenog za neposredno ubistvo obavijestio o kretanju Đerića.

Bovan je od suda dobio imunitet da svjedoči. U optužnici je navedeno da je ubistvu prethodila svađa Đerića sa Dakom Pikulom i njegovom suprugom gdje je ubijeni radio kao obezbjeđenje. Svjedok Bovan je potvrdio svoj raniji iskaz da su Ratković i Pikula planirali ubistvo Đerića.

Pikula, sa umišljajem podstrekao Ratkovića na ovo krivično djelo, a Andrić mu pomogao u izvršenju.

Kako je navedeno u optužnici, na dan ubistva Ratković je sačekao Đerića u ulici kod zgrade u kojoj je ubijeni živio. Đerić je naišao oko 3 časa i 25 minuta, a Ratković je pucao na njega. U namjeri da ga liši života, u njegovom pravcu ispalio je sedam metaka iz automatske puške, od kojih je jedan metak pogodio Đerića u predjelu leđa. Nastalo je unutrašnje krvarenje i ubrzo smrt.

Dok porodica Marka Đerića vjeruje da su osumnjičeni krivi za njegovo ubistvo, advokati odbrane nisu tog mišljenja. Smatraju da optužnica nema osnova i da njihovi branjenici nisu krivi.

Da je ubistvo planirano tvrdi i svjedok-saradnik Rajko Bovan,koji je prijatelj Ratkovića i Pikule. Bovan je svjedočio da su njih dvojica od njega kupovala drogu. Dobio je zadatak tri dana da obavijesti Ratkovića kada Đerić sa posla krene kući, što je i učinio kobne noći.

"Sreo sam prijatelja. Pitao me je da li ću kući. Rekao sam da hoću u tom pravcu. Nailazimo kraj Merlota i vidim da na vratima nema nikoga. I poslao sam Ratkoviću poruku-OK.Ja odem kući", izjavio je svjedok.

Prema svjedočenju Bovana sadržaj te poruke telefonske poruke koju je sposlao Ratkoviću je bila šifra da Đerić nije na poslu i da je krenuo kući.

Goran Nešković, advokat Ratkovića rekao je pred sudom da Ratković ima alibi pošto je tu noć radio u bolnici.

Ratković jeste te noći bio dežurni medicinski tehničar, ali je prema svjedočenju Bovana, rekao da će ga mijenjati koleginica. Bovan je potvrdio i da je te noći vidio Ratkovića u crnoj odjeći sa šljemom na glavi i puškom u rucikoju je, tvrdi, nakon ubistva osumnjičeni Andrić bacio u Goričko jezero.

Otac ubijenog Marka Đerića, Slobodan, očekuje da sud neće napraviti grešku kao policija i tužilaštvo i da će optuženi dobiti maksimalne kazne. Suđenje će biti nastavljeno sljedećeg mjeseca, a Specijalno tužilaštvo planira da izvede 27 svjedoka, 10 vještaka i više od stotinu dokaza.