Rano ujutro, 20. marta 2016. godine u 5.30 sati, na sjevernoj Zemljinoj polopti počinje kalendarsko proljeće. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 92 dana, do 21. juna kada u 00.34 sati počinje kalendarsko ljeto, saopšteno je danas iz Trebinjskog astronomskog udruženja/ TAU/.

Proljece 2016

U trenutku početka proljeća Sunce će se prividno nalaziti u sazviježđu Riba i od naše planete biće udaljeno 148.986.640 kilometara. Svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta i 16 sekundi da stigne od Sunca do nas, navode u TAU.

"Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presiječe nebeski ekvator i pređe na sjeverno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć) tj. dan proljećne ravnodnevice. U stvarnosti ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca", pojašnjavaju u TAU.

Dolaskom proljeća sivilo zime nestane u šarenilu toplih boja zelenih travnjaka, mirisnog cvijeća i olistalog drveća. Laste se vraćaju sa juga, a malene pčelice lete sa cvijeta na cvijet u društvu šarenih leptira. Sve postane vedrije i ljepše kad stigne proljeće.