OBJAVLJENA PRELIMINARNA LISTA – Grad saopštio imena stipendista za 2016. godinu

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 16. 03. 2016. - 10:17h

Grad Trebinje danas je objavio preliminarnu rang listu stipendista prema kojoj će biti dodijeljeno 130 stipendija  redovnim studentima prvog ciklusa studija sa područja grada, a za ovu namjenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 130.000 KM.

gradska administracija trebinje

Konkursom je planirano po 40 stipendija za redovne studente druge, treće, četvrte, (pete i šeste) godine studija, kao i deset stipendija za redovne studente prve godine studija koji su stekli Vukovu diplomu u osnovnoj i srednjoj školi, te nadarene studente sa najvišom postignutom ocjenom tokom studiranja.

Na konkurs, na koji su se mogli prijaviti redovni studenti, mlađi od 26 godina, državljani Republike Srpske, sa stalnim mjestom boravka u Trebinju, prosjekom ocjena od najmanje 7,5 sa svih godina studija, koji nisu korisnici drugih stipendija ili ostalih vidova pomoći, pristiglo je 227 prijava.

Nezadovoljni podnosilac zahtjeva može uložiti žalbu drugostepenoj komisiji za dodjelu stipendija u roku od 15 dana od dana objavljivanja ove odluke (15. mart).

Preliminarnu rang listu možete da pogledate OVDJE.

TAGOVI:

Komentari

Pa sto bi svrseni srednjoskolci isli na javne fakultete, kada ovi sa privatnih imaju ista prava kao i mi sa drzavnih, a oni pritom donose prosjeke +9,5. Sve genije do genija, a kad ih nesto pitas blenu k’o ovce.

Odgovori

Studenti sa državnog se ne razlikuju mnogo od onih sa privatnih. Radim u jednoj firmi i dolaze nam tako studenti i sa jednih i drugih. I jedni i drugi kao da su sa neba pali, mada su ovi sa privatnih malo komunikativniji. Sve se svodi na to, ko koji papir ima. Malo ko se pita, šta je spreman da uradi za firmu, jer njemu tek prestoji posao. Mnogi misle, ako završe državni fakultet, da je sva muka u životu završena i da kreće „ladovanje“.

Odgovori

Ovo treba nazvati socijalnim stipendijama…

Odgovori

Kakav je ovo konkurs na kome su izjednačeni državni i privatni fakulteti? Ovo ima samo kod nas i nigdje drugo. Isti rang su ETF u Beogradu i onaj turizam u TB. Neko na državnom dušu pusti za prosjek od 7, a ovi sa privatnih niko nema ispod 9. Ovome veseljaku sa državnog treba da pomre pola familije da bi se izjednačio sa studentom privatnog fakulteta. Ali dobro… Ovo su vlastodršci prema sebi pravili, jer su oni svoju djecu poslali na privatne fakultete, koje su i sami kupili.

Odgovori

Zašto ne bi bili isti kriterijumi? I ja sa gimnazijom, koji sam imao prosjek 4, isto sam tretiran kao neko sa turističkom sa prosjekom 5. Zašto bi sada bilo drugačije? Ne vidim veliki problem u tim privatnim fakultetima, završio sam na državnom, da se razumijemo. Privatni upisuju obično oni koji žele manje učenja, to je tačno, ali ako neko ima prosjek 9,5 taj sigurno tamo uči i ima znanja kao i ovaj na državnom. Obično ti što polažu lagano, ti imaju po defoltu prosjek 6.

Odgovori

Privatni i državni fakulteti se ne mogu porediti, jer nije isti nivo znanja koji na državnom treba za 10 i na privatnom, a isto tako i za ostale ocjene. Neko ko ne ide na predavanja i nauči iz skripte ne može isto znati kao neko ko je obavezan da bude na predavanjima i vježbama i sažvaće knjigu od 800 strana. Zar misliš da se Pravni u BGD može porediti sa nekim tamo APeironom ili Ekonomski u BGD sa Megatrendom ili gluvo bilo sa onim fakultetom u Neimarstvu?

Ne, kažem da fakultete završavaju bogati, a ne pametni. Pa tako dosta bogatih, ode u BG iz trgovačke, turističke i donjih škola, pa završavaju fakultete, a znamo na kom nivou su te srednjoškolske ustanove. Takođe znam jednu osobu koja je dobila diplomu ekonomskog fakulteta iz Novog Sada, a da nikada nije otišla tamo. Takođe znam jednu osobu, koja je završila fakultet u tom fakultetu u Neimarstvu, pa trenutno završava master studije na državnom u Banja Luci. Hoću da kažem nije to stvar da li je privatni ili državni, većina ih se poziva, kako privatni ugrožavaju državne, a niko se ne pita, kako ti sa državnih nemaju pojma, kada dođu na intervju. Još nešto, diploma ti ništa ne vrijedi, ako znanje ne znaš primjeniti. Mnogi misle, završili su državne i njihov problem je riješen, problemi tek nastaju nakon fakulteta, a posao nije lako naći. Danas je bitan papir, samo da bi te mogao neki rođak, prijatelj, roditelji, ugurati na neko dobro i sigurno mjesto. Tako se po institucijama nalaze podobni, bez mnogo ili vrlo malo znanja, ali sa jakom pozadinom.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja