Tekstilno preduzeće "Nikola Tesla" iz Bileće obustavilo je proizvodnju zbog dvije i po neisplaćene zarade, potvrdila je novinarima direktor ovog preduzeće Persa Klimenta.

tekstilna industrija nikola tesla bileca proizvodnja

Ona je pojasnila da su radnice u dogovoru s upravom na nekoliko dana otišle kućama dok jedini klijent tekstilne industrije njemačka firma "Štajman" ne uplati dugove za već isporučenu robu.

"Održala sam sastanak s radnicama i dogovoreno je da je najpametnije da se proizvodnja obustavi na par dana dok kupac ne uplati novac koji nam duguje. Suvišno bi bilo da radnice sjede u pogonu jer bi njihovo prisustvo iziskivalo dodatne troškove za električnu energiju i dodatne režije", kaže Klimenta.

Ovo je prvi put da njemački kupac kasni s isplatama, a uprava "Nikole Tesle" se nada da će finansijski problemi biti riješeni za nekoliko dana, jer je riječ o ozbiljnom partneru.

Klimenta ističe da je od Investiciono-razvojne banke podigla 250.000 KM kredita kako bi radnicama uplatila zaostale zarade i doprinose iz vremena prethodnih uprava.

"Ako proizvodnja bude tekla po planu i njemački kupac bude redovan u plaćanju, rata kredita neće predstavljati problem `Nikoli Tesli", kaže Klimenta.
U fabrici trenutno radi 140 radnica koje šiju žensku modnu konfekciju za poznati njemački brend "Štajman".